Цацаров: По процедура сега не може да се предложи втори кандидат за главен прокурор

Президентът е в правото си, той изпълни конституцията. Благодаря му, още веднъж, че изпълни конституционните си задължения в обозрим срок, както каза. Така заместник главния прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в парламента отказа на президента Румен Радев да издаде указ за назначаваното му като главен прокурор.

Благодаря и на колегите от професионалната общност – прокурори, следователи, които застанаха зад мен и мисля, че това е ясно за всички. Това е един професионален избор, а не политически. Благодаря и на ВСС, който в предишното изслушване в по-голямата си част застана зад мен. Благодаря и на тези, които гласуваха против мен. И благодаря за това, че процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична по начин, по който не е прозрачна и открита в нито една друга европейска страна. Никъде другаде няма процедура, която се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа, или поне на мен не ми е известно, продължи Гешев.

На въпрос нямаше ли да бъде по-добре и за самия него да има втория кандидат, Гешев отговори: Това е процедура, която е разписана в закона. Задавате ми теоретични въпроси. Аз не се притеснявам дали са два, три или 15-има кандидати. Мисля, че сте го отчели и на 10 часовото изслушване. Решението колко кандидати са, се взема от прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че аз не виждам проблем. Аз бях сама и когато бях кандидат за шеф на специализираната прокуратура.

Процедурата от тук нататък продължава по следния начин: на първо място – указ на президента, който очевидно е факт, на второ място – публикуване на този указ или обнародване на указа в Държавен вестник., от там – заседание на Висшия съдебен съвет. А от там две възможности – гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и от там назначаване на г-н Гешев с указ на президента. Втората възможност е не набиране на 17 гласа и започване на нова процедура, обясни пък главният прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че по процедура в момента не може да се предложи нов втори кандидат.

Въпросът не е дали г-н Гешев е заменим или не, въпросът е дали се спазва конституцията. Има решение на конституционния съд, което казва, че президента действа при условията на обвързана компетентност, каза още Цацаров.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)