„Хюман райтс уоч”: Турски граничари стрелят безразборно по бежанци от Сирия

Според правозащитната организация това се случва в близост до провинция Идлиб

[ad id=“263680″]

Турски граничари на границата със Сирия са стреляли безразборно срещу сирийски бежанци, опитващи се да преминат в Турция, съобщи днес правозащитната организация „Хюман райтс уоч”, цитирана от „Ройтерс“.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация твърди, че сирийците сега бягат от нарастващото насилие в северозападната провинция Идлиб към турската граница, която остава затворена за всички освен за болните в критично състояние, цитира бТВ.

„Сирийци, бягащи към турската граница в търсене на сигурност и убежище, са принуждавани да се връщат обратно с куршуми и оскърбления”, заяви Лама Факих, заместник директор на „Хюман райтс уоч” за Близкия изток.

[ad id=“218001″]

Тринайсет от 16 сирийски бежанци, с които правозащитната организация е разговаряла, са обвинили турските граничари, че са стреляли срещу тях или срещу други бежанци, когато са се опитвали да минат границата, но са били още на сирийска територия, като са убили 10 души, включително едно дете, и са ранили няколко други.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че е твърде невероятно турски войници да са стреляли срещу бежанци от войната в Сирия, но правителството ще разгледа доклада.

„Ние никога не сме питали дали бежанците са кюрди или араби, мюсюлмани или християни, от този или от друг регион”, каза Калън пред журналисти в Истанбул.

[ad id=“218548″]

Турция е приела 3,5 милиона сирийски бежанци от 2011 г., повече от всяка друга държава, гарантирайки им защита и основни условия за живот като медицински грижи и образование. Според „Хюман райтс уоч” обаче това не я освобождава от отговорността да помага на тези, които търсят сигурност на границата й.

 


image0 (9K)