Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Двата самолета на българските ВВС C-27J „Спартан“, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., кацнаха последователно на летище Загреб днес преди обед, съобщават от посолството на Република България в Загреб.

Разтоварването беше извършено в присъствието на представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба „Гражданска защита“ и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия.

По късно днес се очаква в Загреб да пристигне допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България. Тя също ще бъде превозена със самолет на ВВС
C-27J „Спартан“. Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Българските „Спартани” излетяха с помощи за Хърватия

Пред посланика на Република България в Загреб флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към „Гражданска защита“ изразиха дълбока благодарност към българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция и доказаната на дело солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.

 


image0 (9K)