Хуманен жест на Рицар тамплиер от Стара Загора

Хуманен дарителски жест направи проф. Драгомир Петков, от 10 години член на Ордена на Рицарите Тамплиери в Стара Загора. Той е Командер на храма в Командерия „Св. Игнатий Старозагорски“.

Проф. Петков е директор и преподавател в Професионалния колеж по сигурност и охрана „Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора.

Как „Св. Георги Победоносец“ в Стара Загора, ви гарантира професионална реализация с добро заплащане

Ето какво разказа професорът пред ЗАРАТА за сблъсъка си с коронавируса и защо и как е помогнал на друг болен.

Преди месец Петков се заразява с COVID-19. Болестта при него започва с всички характерни симптоми: треска, болки в гърлото, в ставите и мускулите, загуба на вкус и обоняние, температура.

– 5 дена бях на легло, преминах през всякакви фази с изключение и за радост – без пневмония и задух. Затова вероятно се водя „лек случай“ – сподели Петков и продължи:
– За клиничната картина на заболяването се изписа и каза много, аз бих искал да обърна повече внимание на моментите, когато се влошавах и ме обхващаха страхът, паниката, ужасът. Най-вероятно уплахата идва от многото информация по медиите. Да, човек не трябва да неглижира опасността, но и не е необходимо да изпада в ступор, защото подобно състояние на духа ни най-малко не помага на оздравяването. Не беше лесно, но благодаря на Бога, на 9-ия ден станах от леглото.

След като стъпва отново на крака, Драгомир Петков заминава за София, където се среща с Негово Превъзходителство Румен Ралчев – Великият Приор на Велик Приорат България. От него Петков научава, че тяхна Сестра от Разград е в тежко състояние след заразяване с COVID-19. Лечението с кръвна плазма от преболедувал коронавирусната инфекция е едно от много успешните. И старозагорският тамплиер веднага се решава на милосърдния акт. Но това може да се изпълни само в столицата и затова той остава там. Тъй като е редовен кръводарител, не е имал никакви притеснения. В лабораторията на ВМА първоначално изследват кръвта му за годни антитела и след потвърждение, той дава 300 г. И след обработката, реконвалесцентната плазма е транспортирана до Разград, където жената е спасена.

На въпроса какво би искал да каже на хората, преминали успешно през валяка на коронавируса, Драгомир Петков отговори следното:

– Не просто ще кажа, а ще отправя апел към всички преболедували да помогнат на страдащите, които в момента са в болниците и се борят за глътка въздух! Животът на много от тях може да бъде спасен и това зависи единствено от нашата отговорност – лична и като общество. Бих искал да чуя, че и други мои братя тамплиери са помогнали. Бих искал да разбера, че и излекували се от COVID-19 политици също са направили милосърден акт. Необходими са кръвни центрове в цялата страна, за да не се стига до дефицит на така нужната кръвна плазма.

Бих искал да завърша с мотото на Рицарите тамплиери – каза в края на разговора проф. Петков:

„Бог да благослови всички вас и вашите семейства!
Пожелавам ви здраве, мъдрост и любов в сърцата, за да достигнете желаното по пътя си!
Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава!“

Символът, изобразен върху печата на Ордена на рицарите тамплиери, е монахът-войн, който въплъщава ценности и благородни идеали като честност и милосърдие, християнско единство за облекчаване страданието на болните и слабите, борба с несправедливостта и помощ на изпадналите в беда.

 


image0 (9K)