Хроника на хаоса. Въпроси и отговори за смъртта на 16-годишния Людмил

Мястото, на което загина 16-годишният Людмил, все още е оградено с ограничителни ленти.

Стотици граждани протестираха в квартал „Факултета“ в София в края на миналата седмица. Искаха оставки по цялата верига на местната власт в столицата и отговорност за виновника за смъртта на 16-годишния Людмил.

Момчето загина преди седмица от токов удар на тротоара, докато чакаше заедно с баща си да пресече булевард в София.

Близките на семейството поискаха оставките на кметицата на Столичната община Йорданка Фандъкова и на кмета на район “Триадица” Димитър Божилов. Оставка подаде несменяемият от 2008 г. главен архитект на “Триадица” Иван Шишков, без обаче да поеме отговорност.

Прехвърлянето на обвинения продължава една седмица и все още семейството на Людмил не получава ясни отговори защо и как е загинало тяхното момче.

В следващите редове събрахме известните до момента отговори – за това как точно и заради чии действия или бездействия Людмил вече го няма.

I Как, кога и къде загина Людмил?

Фаталният инцидент става следобяд на 14 февруари (неделя) на бул. “Академик Иван Евстратиев Гешов” в София, на метри от входа на болница “Св. Иван Рилски”. Людмил и баща му чакат на светналия червено светофар, за да пресекат улицата. Детето стъпва на шахта, намираща се на тротоара. Точно там го покосява токов удар.

16-годишното момче издъхва минути по-късно в реанимацията на Военномедицинска академия, която се намира в съседство.

I Каква е причината за токовия удар?

По металния обков на шахтата протича електричество, защото вътре в нея има оголен електрически кабел, установява проверката след това.

I Защо има оголен кабел?

Според свидетелства на различни очевидци в дните преди инцидента шахтата е била отваряна няколко пъти от работници, които са извършвали ремонтни работи в нея.

Все още не е известно какви са тези работници, защото не са имали обозначения по гащеризоните си. Това трябва да установи разследването.

От Столичната община съобщиха, че не знаят чии са работниците, защото шахтата не попада в обхвана на уличните камери.

I Къде отива този кабел?

Кабелът захранва с електричество павилион за ядки, който се намира в двора на болница “Св. Иван Рилски”.

I Какъв е този павилион?

Незаконен, каза кметицата на София Йорданка Фандъкова. На третия ден след смъртта на Людмил, тя и главният архитект на Столичната община Здравко Здравков дадоха пресконференция. Двамата съобщиха, че павилионът на територията на болницата е незаконен и още преди две години са изпратили писма до район “Триадица”, с които са поискали премахването му.

Фандъкова и Здравков казаха, че останалите будки наоколо също са незаконни и припомниха, че контролът върху незаконните обекти в даден район е работа на районната администрация, т.е. на кмета на „Триадица“.

I Защо тогава е прекаран ток до павилиона?

Фандъкова обвини администрацията на район „Триадица“, че вместо да премахне незаконните обекти, всъщност е подпомогнала включването на павилиона в електрическата мрежа.

Фандъкова и Здравков казаха, че прекарването на ток е станало след издаването на служебна бележка, подписана със запетая от главния архитект на „Триадица“ Иван Шишков. Подпис със запетая означава, че главният архитект не е подписал лично документа, а това е направено от негов заместник.

Здравков каза, че тази бележка е със стойност на „билет за баня“ и няма никаква правна стойност, но е послужила за основание електроразпределителното дружество ЧЕЗ да сключи договор с търговеца през 2011 г., а след това и през 2016 г., когато павилионът сменя собствеността си. Така павилионът е вързан към електрическата мрежа.

Заради всичко това, Фандъкова и Здравков смятат, че отговорността е на район „Триадица“ и на ЧЕЗ.

Главният архитект на “Триадица”-София с оставка заради инцидента със загиналото момче

I Вярно ли е това?

Такава бележка наистина има. Тя казва, че на това място има павилион. Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов и подалият оставка арх. Шишков обаче отхвърлиха всички обвинения.

Божилов, който е избран през есента на 2019 г., каза, че писмата от Фандъкова са били за незаконни маси, столове, реклами, билбордове, но не и за въпросния павилион, чието захранване доведе до смъртта на 16-годишното дете.

Димитър Божилов каза също, че през 2019 г. е имало две процедури за павилионя – една за премахването му и една за узаконяването му. Район „Триадица“ е изискал документи от Областния управител на София, защото теренът на болницата е държавен, но отговори до ден днешен няма.

I Толкова ли е специален този павилион?

Да, специален е, както показват фактите. В събота подалият оставка арх. Шишков гостува в бТВ заедно със своя бивша подчинена, която е подписала бележката.

Те съобщиха, че павилионът е вписан в кадастралния план на София. Т.е. един преместваем обект е вписан официално като сграда върху държавната земя в двора на болницата. По закон това не би трябвало да е възможно.

Шишков предположи, че собственикът на павилиона „не е случаен човек“. Той разказа още, че когато преди две години е започнала процедура за отстраняването на павилиона за ядки като незаконна постройка, ръководството на болница „Св. Иван Рилски“ веднага е изпратило писма за узаконяването й.

Изплуваха още скандални нарушения покрай смъртта на 16-годишния Людмил

I И собственикът е…?

Павилионът е нанесен в кадастъра като сграда през 2016 г., съобщи арх. Шишков. Ден по-късно сайтът Bird.bg публикува информация, че към онзи момент павилионът не е имал идентифициран собственик.

През януари 2020 г. обаче будката е вписана в регистъра като държавна собственост. Наемател е варненската фирма „Дениа 2016“, както съобщи администрацията на район „Триадица“. Собственик на тази фирма е Иван Иванов, чиято съпруга Галина Крайчева – Иванова е била общински съветник във Варна (2011-2015) от групата на Добромир Джиков.

Той пък е бивш районен кмет на “Владиславово“, подкрепен на втория тур през 2007 г. от ГЕРБ. През 2014 г. Крайчева – Иванова е кандидат за депутат от основаната от президента Георги Първанов партия АБВ. Когато фирма „Дениа 2016“ наема павилиона, той вече е еликтритфициран от 2011 г.

I И все пак: Кой прекара тока?

След поредица запитвания как се включва незаконен обект, от електроразпределителното дружество ЧЕЗ обясниха, че издаденият документ през 2011 година, наричан от Фандъкова “хвърчаща бележка”, е бил с основание да послужи пред тях. Затова не е имало защо да откажат. Документът освен подпис “на запетая”, е бил и с необходимия друг атрибут – печат.

Така през 2011 г., въпреки че павилионът е незаконен, той е включен към електрическата мрежа. Бележката първоначално е издадена на фирма „Нетуно-Пламен Бочев“, която след това прехвърля павилиона на „Дения 2016“.

I А кабелът, който уби детето?

От ЧЕЗ твърдят, че не носят отговорност за самия кабел, причинил смъртта на Людмил. По Закона за енергетиката дружеството електроразпределител стопанисва мрежата до електромера.

Електромерът пък се се намира от другата страна на булевард “Академик Иван Гешов”. След сключването на договор, търговецът сам трябва да прокара кабела и да организира подаването на ток от електромера до обекта.

I Защо изобщо кабелът е в шахтата?

През 2012 г. се извършва ремонт на булеварда. Тогава всички кабели, които преди са минавали над него, се пренасят под самия булевард. Преди това до светофара има електрически стълб, по който по въздушен път кабелите стигат до обектите.

Шест години по-късно обаче има нов ремонт – този път на светофарната уредба. И така през 2018 г. всички кабели от премахнатия стълб влизат в шахтата.

Така и кабелът към незаконния павилион от 2018 г. се намира в шахтата на тротоара. Знае се със сигурност, че през 2019 г. веднъж този кабел е бил отстранен. Какво се е случвало с него през останалото време – не е известно.

Известно е също, че по закон кабелите не могат да излизат от шахтата и да минават по металната ограда в близост. Но именно това се случва. Вместо да са качени или на високо, или под земята – захранващите кабели пълзят по металната ограда до булеварда и така стигат до различни обекти.

I Кой отговаря за шахтата?

От Столична община заявиха, че те стопанисват шахтата, по чийто обков протича токът, убил Людмил. В общината обаче няма контролен механизъм за тези съоръжения. Тях всеки може да ги отвори, когато и както поиска. Точно това се е случило и в седмицата преди детето да загине.

Няма регистър на отварящите шахтите, няма и заключващ механизъм. Затова след смъртта на момчено Фандъкова се ангажира, че на всички шахти ще бъдат сложени датчици, за да може да се засича дали някой извършва дейност в тях.

Общината преглежда кабелите на светофарните уредби [намиращи се в шахтите] два пъти годишно. Според общината също така инспекция на шахтите се прави всеки месец.

Наред с това обаче от Столична община казаха, че шахтата, върху която е получил токов удар Людмил, е била проверявана “в края на миналата година”. Защо не е проверена януари – не е известно.

Според версията на Столична община също „шахтата е там от 20 години“. Но бившият главен архитект на „Триадица“ арх. Шишков твърди, че се ползва от 2018 г. и е с „дълбочината на леген“.

I Кой разследва всичко това?

Разследването на случая е поето от Софийската градска прокуратура (СГП). Разследването е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост. Този текст от Наказателния кодекс (НК) предвижда от една до шест години затвор.

За да се изяснят обстоятелствата, са назначени съдебномедицинска и техническа експертизи, както и са изискани документи от Столичната община, район „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и „търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието”.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)