Христо Стоичков категорично не е прав!

Божидар Чеков*, Фейсбук

Моите уважения за футболиста, превърнал се в легенда, но политическите му бръщолевения са извън допустимото.

Не става дума за организацията на световното по футбол. Не. А за Eвропейския съюз. Обединението на Европа не служело на никого! България давала повече отколкото взимала?! Ще се спра само на тези две твърдения.

Днес Христо Стоичков е богат човек. Неговото забогатяване се дължи на Европа, или по-конкретно на европейския пазар! Неговият талант бе платен от испанци, италианци и всички любители на този спорт от Европа. Ако си беше останал в Пловдив, днес той нямаше да разполага с парите, които е скътал. Същото се отнася до Бербатов и на още по-високо ниво – Григор Димитров. Близо 2 милиона българи живеят и работят в Европа. Голяма част от тях помагат на близките си в България. Този факт, сам по себе си, оборва христостоичковите изхвърляния.

Относно вноската на България в общия бюджет на съюза, цифрите са достъпни и познати. България внася около 400 милиона и получава шест пъти повече! Европа е в криза, но по-успешен проект няма никъде в света! Промени са необходими – на върха на Европа, но и вътре в България.

Разпределението на парите, за голяма част от тях, се върши по корупционни схеми. Това също е факт. Но пред България няма никакъв друг път освен европейския. За да бъде той успешен, истинските проблеми трябва да бъдат посочени и обсъждани безпристрастно.

Подхвърляния „ангро“, на личности с аудитория като тази на Стоичков, са вредни, защото „хвърлят бебето с мръсната вода“!

––

*Божидар Чеков е журналист и писател. Още през 1968 година, веднага след събитията в Прага, той бяга от България и след дълги перипетии се установява в Париж. До днес живее във Франция, но често си идва в България. От години пише по актуални теми в различни български медии.


image0 (9K)