Христо Иванов поиска Гешев да разследва Цацаров заради продажбата на БТК

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров и неговият наследник Иван Гешев

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов внесе в петък сигнал в Специализираната прокуратура с искане да разследва Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за извършени действия против обществения интерес, свързани с продажбата на Българска телекомуникационна компания (БТК).

На 1 юли КПКОНПИ се отказа от искане за запориране на акции на три дружества, едно от които е БТК ЕАД. Така комисията на практика се е отказала от над 356 млн. лв., за които първоначално твърдеше, че са част от незаконно придобитите средства от бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Искът беше част от делото на държавата срещу Василев, семейството му и общо 24 фирми, в което той беше обвинен в източването на над 2.2 млрд. лв от фалиралата през 2014 г. КТБ.

Председател на антикорупционната комисия е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Според Христо Иванов действията на комисията са ощетили държавата от нейното „право да получи дялове и акции или тяхната равностойност, без законово основание“.

По-рано в петък стана ясно, че БТК ЕАД, известна с търговската си марка „Виваком“, е била продадена на медийната група “Юнайтед груп”, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд “Би Си партнърс”. Това е шестият пореден собственик на най-големия телеком в България. Сделката е най-голямата в най-новата българска корпоративна история – телекомът е оценен на 1.3 млрд. евро, според източници на „Капитал“.

Искането за запориране от страна на КПКОНПИ реално се явяваше последната пречка пред финализирането на продажбата на БТК на „Юнайтед груп“ от настоящия основен акционер в телекома Спас Русев. Пред „Капитал“ той каза преди няколко месеца, че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за около 750 млн. евро заедно със задълженията. По думите му стойността на финализираната в петък сделка е на стойност седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA).

През ноември 2019 г. UNITED GROUP беше избран да придобие най-големия телеком по общи приходи на българския пазар за последните 7 години. През април 2020 г. сделката получи одобрение от Европейската комисия и придобиването беше финализирано на 31 юли 2020 г.

В сигнала, внесен в петък в Специализираната прокуратура, Христо Иванов призовава още и за проверка на главния прокурор Иван Гешев.

„Главният прокурор Иван Гешев, действайки като ръководител на единната и централизирана прокуратура, не е инициирал или дал указания за извършване на действия по разследване, въпреки наличието на данни за престъпление, създаващо опасност за сериозно накърняване на имуществения интерес на държавата“, се казва в сигнала.

Видео ТУК:

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)