Христо Иванов: Горивото на истинската политика са мечтите. На старта на „Да, България“: опашка от желаещи 1 500 учредители

„Горивото на истинската политика са мечтите. Ние сме тук, защото искаме да поставим мечтата за България в центъра на политиката. Всеки българин да иска да нарича България свой дом. Толкова е просто“.

Това заяви в речта си пред препълнената зала на учредителното събрание на Движение „Да, България“ Христо Иванов. В момента новата партя си избира ръководство и приема устава и останалите нужни документи, за да се пристъпи към регистрация в съда. Целта е регистрацията да е факт преди срока за регистрация за участие в предсрочните избори.

Той започна с думите:

„Никога не съм си представял, че ще правя партия. На 9 декември миналата година, когато все пак тръгнахме, изобщо не съм си представял такава зала. Не е въпросът в количеството. А защо сме тук. При това въпреки времето, а на него трябва да гледаме като знак – че ще бъде трудно, но красиво“.

Иванов обобщи какво е нещото, което обединява всички хора в залата в една дума – нетърпимост. Но не само тази към очевидните неща – корупцията, липсата на справедливост, бедността, безперспективността. Според бившия правосъден министър новата партия събира хората, които имат и нетърпимост към това, че знаят, че България може да е успешна и заслужава много по-добра съдба.

„Ние изведохме като знакова каува борбата с корупцията. Веднага ни обясниха, че тази каузата е или твърде малка, или твърде голяма, или пък твърде елитарна – хората е я разбирали, не се интересували от това. Накрая чух, че вече не е 2013 г. Но за мен всеки, който каже, че българите не разбират значението на закона и до какво води корупцията ни мисли за глупаци. Хората знаят, че корупцията убива демокрацията, задушава предприемачеството, обрича на бедност, руши здравеопазване, образование.“, заяви Иванов.

Бившият правосъден министър се обърна към учредителите с думите:

„Не познавам всички в тази зала, но знам как сте стигнали тук – не е с организиран автобус. Знам и още нещо – всеки един от вас е водил свои битки с това, което ни събира днес. Всеки се е пазил от политиката, но се е борил да променя средата, имал е своите малки и големи победи срещу несправедливостите, което е страхотно. Но всеки от нас е разбрал, че само с индивидуалните усилия просто няма да стане“.

След него говори Кристиан Таков, който също обясни защо първата кауза е върховенство на правото и реформа в съдебна система:

„Не да откраднем от състоятелния и да дадем на мързеливия, както се случва. Не, това не е ляво. Това е безобразно. Затова – война с корупцията. На мен ми се ще са счупим пръстенцата на крадливия, за да дадем на отрудения. И ако това не стигне – да мислим за по-леви или по-консервативни мерки.“

Таков постави и образованието високо в каузите, за да спре системата да произвежда „тъпота“. Накрая той отговори на онези, които биха попитали какви са политическите му убеждения:

„По отношение на семейството съм консерватор. По отношение на личните свободи съм либертарианец. По отношение на културата аз съм левичар, а по отношение на морала – екстремист“

Учредителното събрание на новата партия Движение „Да, България“ на бившия правосъден министър Христо Иванов бе насрочено за 10 часа тази сутрин. Само че повече от час след уречения още не бе започнало. Причината – залата в столичния търговски център, в който е събитието, отдавна е пълна с учредители, но отвън чакат два пъти повече хора.

Предварително заявилите участие учредители са били 700. По данни към 10,30 ч тази сутрин регистрираните вече бяха двойно повече – 1 500, а регистрацията продължаваше. Според Закона за политическите партии са необходими поне 500 души, за да бъде събранието легитимно.


image0 (9K)