Храмът „Св. Теодор Тирон“ в парк Аязмото спешно се нуждае от средства за спасяването на уникалните му стенописи

8000 лева са нужни за реставрацията на църковни стенописи в параклиса „Св. Теодор Тирон“ в Стара Загора, съобщи Радио Стара Загора. Уникалната мозаечна иконопис прави храма един от най-трудните за реставрация в България. Стилът на изрисуване на стенописите се среща единствено тук в цялата страна. Изображенията са пресъздадени от множество малки квадратчета в богата гама от цветове, така че като цяло фреските наподобяват мозайка.

„Реставрирането на този тип стенопис е наистина трудоемко и отнема много време. Аз имам дългогодишен опит в реставрирането на църковна стенопис. Това е 18-тата църква, в която работя. Вече втора година полагаме усилия с отец Димитър чрез дарения да спасим единствения така изрисуван храм в България“, каза художникът и реставратор Климент Атанасов.

В момента са необходими 8000 лв. за възстановяване на стенописите от вътрешната страна над главната порта. Става въпрос за 20 кв. по 400 лв. на квадрат, уточни отец Димитър. Той е настоятел на храма и служи в него вече 10 години.

Храмът „Св. Теодор Тирон” в парк „Аязмото” е отворен за посетители, но стенописите се нуждаят от спешна реставрация, за да не бъдат безвъзвратно загубени.

Първият камък на параклиса “Св. Теодор Тирон“ е поставен от митрополит Методий Кусев на 2 май 1895 г. в създадения от него парк „Аязмото“.

Сметка за дарение:

Банка ДСК – Стара Загора, Фонд Църкви и манастири

IBAN: BG84 STSA 9300 0005 7342 85

BIC: STSABGSF


image0 (9K)