Хотелската верига „TAJ“ проучва възможностите за инвестиции в България

По покана на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова, за да проучи възможностите за инвестиции в България, е главният мениджър на хотелската верига „TAJ“ Дижвижай Сингх (Digvijay Singh). Двамата проведоха среща, на която обсъдиха перспективните подотрасли в туризма и значението му за българската икономика.

Министър Ангелкова запозна госта с природните дадености на нашата страна и представи няколко потенциални проекта, които биха били в интерес на компанията. Коментирана бе столицата като атрактивна дестинация за изграждане на висококатегорийна хотелска база, както и Черноморието. „Само за този летен сезон сме посрещнали над 5 млн. чуждестранни туристи“, посочи Николина Ангелкова. Тя допълни, че България има големи перспективи за развитие на зимния сезон и акцентира, че за миналия сезон сме отчели над 1,2 млн. чужденци.  По време на срещата бяха обсъдени и перспективите за развитие на СПА туризма в България.

Двамата коментираха политическата ситуация в страната. „Независимо от последните събития, България е стабилна държава, а инвестициите в сектор туризъм са национален приоритет“, подчерта министър Ангелкова. Тя допълни, че министерството е готово да съдейства с всички административни процедури при заявен реален инвеститорски интерес от хотелската верига.

Дижвижай Сингх акцентира и на връзката кино-туризъм, която също е важна за избор на дестинация, особено за индийските туристи. Към момента е стартирана и програма „По стъпките на Shivaay” – един от филмовите хитове на 2016 г. на Боливуд, който е сниман в България. Тя обединява знаковите места от снимките на лентата, като филмовите фенове могат да ги посетят и разгледат.

Хотелска верига „TAJ” е една от най-големите и авторитетни в цял свят, като разполага със 100 хотела в 62 страни. Тя е част от транснационалния концерн “ТАТА Груп”, базиран в Индия. Той обединява над 100 компании в редица сектори – автомобилостроенето, стоманопроизводството, електрониката, информационни технологии, туризма, енергетика и други. Те осигуряват работа на над 600 хил. души в целия свят и имат общ пазарен дял от над 100 млрд. долара.


image0 (9K)