„Хора с глас“. 37 публични личности и активисти говорят за ЛГБТ правата

Мартина Апостолова, актриса

Киносалонът е пълен. На екрана върви филмът “Болка и величие” на режисьора Педро Алмодовар. Сред зрителите е и актрисата Мартина Апостолова. В една от сцените двама мъже се целуват, което възмущава част от публиката и няколко души излизат, хвърляйки пуканките по екрана.

“Знаете ли кое беше най-странното? Аз бях на този филм със сестра ми, която живее в Германия от 20 години и изобщо не е наясно какво се случва в България”, разказва Апостолова. Когато сестра ѝ я пита дали излизането салона е нагласено, тя отговаря, че “това се случва всеки ден, дори на улицата”.

Историята, която разказва Апостолова, е включена в книгата “Хора с глас”. Нейните автори Христо Серафимов и Симеон Василев са направили 37 интервюта – повечето с популярни личности, които се идентифицират като част от ЛГБТ общността или като нейни съюзници.

I „Битката минава през хората“

“Искаме да покажем, че битката за равни права минава през хората, които изразяват гласно позициите си”, казва пред Свободна Европа Севда Семер, редактор на книгата.


Севда Семер – редактор на книгата „Хора с глас“

Сред тях са изпълнителите Иво Димчев, Михаела Филева, Мила Роберт, Галена, активистките Светла Баева и Рая Раева, художникът Ясен Згуровски и други.

“Това са интервюта, просто разговори с хора, които правят блогове, актьори, певци, които излизат на сцената и заявяват позиция на подкрепа”, допълва Семер.

Тя си спомня, че когато е редактирала историите, най-силно впечатление ѝ направил фактът колко различни личности могат открито да застанат зад каузата за равни права.

“Няма само един начин човек да бъде активист. Хората понякога смятат, че за да бъдеш активист за ЛГБТ права, самият ти трябва да си гей. Има хора, които са намерили своя път да покажат подкрепа.”

Според Севда книгата е насочена към интересуващите се от темата за човешките права, но се надява да стигне и до по-широката аудитория, защото “всеки може да се намери и да чуе гласа си” сред разказите.


Симеон Василев (вдясно) и Христо Серафимов

I „Посоката е правилна“

“В „Хора с глас“ искахме да представим онези лица на общността ни, които през последните две години са допринесли за промяна на нагласите и преобръщане на стереотипите”, казва Симеон Василев от фондация GLAS, която издава книгата.

“Особено много ме радва разнообразието на идентичности и професии, с които книгата ни сблъска”, добавя Христо Серафимов.

Известните личности, осмелили се публично да защитят кузата за равни права, често търпят критика и дори поемат риска да загубят част от публиката си заради позициите си. Михаела Филева и Галена пяха на последните издание на “София прайд”.

“Две години по-късно негативните коментари бяха в пъти по-малко, което само доказва, че когато една тема е повдигана достатъчно често, тя става част от обществения диалог. Значи посоката е правилна, казва Михаела Филева.


Михаела Филева

“Иска ми се книгата да съществуваше през 90-те години, когато растях като тийнейджър в малък град, преди развитието на интернет и без социални мрежи”, споделя още Василев.

И ако през 2019 г., когато излиза филмът на Алмодовар, към киноекрана може да летят пуканки, през 2008 г. участниците в първия “София прайд” бяха нападнати от стотици крайнодесни, които хвърлиха дори коктейл “Молотов”.

Авторите на книгата „Хора с глас“ признават, че в България има промяна към по-добро, но агресията към ЛГБТ общността не е изчезнала и “има още път за извървяване”.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)