„ХОРАТА ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ СВОБОДНО И БЕЗ ПРИНУДА“

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 66, 1991 г.
ГОСПОДИН ПЛАМЕН ИВАНОВ, СЕКРЕТАР НА ВРЕМЕННИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН КОМИТЕТ НА ОБЩИНСКИЯ НАРОДЕН СЪВЕТ: „ХОРАТА ЩЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ СВОБОДНО И БЕЗ ПРИНУДА“
-Г-н Иванов, изборите са насрочени, връщате се от съвещание в София, какво е положението?
-Известно е, че бившият Старозагорски окръг ще представлява един многомандатен избирателен район за избор на народни представители, а освен това в общината ще бъдат избирани 65 общински съветници, 57 кмета /в т.ч. и градските/, и един кмет на общината. Практическата работа по подготовката на изборите вече започна. В общината ще има 243 изборни секции, от които 58 в селата. Техническите средства са осигурени, но все още не са изградени районната и общинската избирателна комисия. И причината е, че до днес /разговорът се състоя на 28 август/ нито една от основните политически сили в общината не е представила своите кандидати за участие в комисиите. Основно ние разчитаме на политическите сили, представени в парламента, макар че това не е реалното положение сега, положението е такова, каквото беше на 10 юни миналата година.
-В състояние ли е временният изпълнителен комитет да гарантира, че изборите на 13 октомври ще бъдат честни, свободни и демократични?
-Ако съдим по избирателния закон, това няма да бъде възможно по простата причина, че именно законът не дава възможност за равнопоставеност на всички политически сили. Тези, които сега са представени в парламента получават 50 процента от средствата за предизборна работа авансово. Другите не получават нищо. Подобно е положението и с клубната база в общината и тук ние имаме вина, защото не успяхме да постигнем правилно разпределение за всички политически сили. С клубове разполагат БСП, СДС, БЗНС и само една партия, коато не е в парламента – Партията на свободните демократи. Именно в този смисъл аз мисля, че няма равни условия за участие в изборите. Не може да се сравняват възможностите на партиите например с възможностите на БСП, която има 10 клуба, има фирми, има много средства за предизборната си кампания и за привличане на специалисти… Трите основни политически сили получиха възможност чрез участието си в органите на изпълнителнаат власт, чрез своите народни представители да създадат определен имидж на свои членове, нещо, което не може да се каже за другите партии.
-Но въпросът има и друга страна и това струва ми се интересува повече гражданите – да не се повторят някои инциденти от времето на миналогодишните избори. Т.е. ще бъде ли гарантирано, че хората ще могат свободно, без да им бъде упражнявана каквато и да е принуда да гласуват?
В този смисъл ние сме в състояние да гарантираме, че всеки човек ще може свободно, според своите убеждения да гласува. Времето на капачките за буркани отмина.
-Но срокът за подготовка на изборите е кратък.
-Това обстоятелство, разбира се, ще създаде проблеми. Най-напред с точността на избирателните списъци, изготвени на 25 август. Разликата ще се яви от това, че в списъците сега не са включени войниците, които ще се уволнят до изборите, а дотогава и нали други младежи пък ще постъпят в казармата. Но според специалистите това няма да повлияе на резултатите от изборите. – Съществува и друг въпрос, който е свързан с декларацията на временните изпълнителни комитети на общините в Русе, Плевен и Стара Загора за приемане на нов закон за административното деление на страната преди изборите. В документа се казваше, че ако не се поправи изкуствено създаденото положение с областите, то гаранциите за участието на хората от тези райони в изборите за местни органи на властта ще бъдат проблематични. – Временният изпълнителен комитет ще осигури всички необходими условия за произвеждане на изборите и ще гарантира конституционното право на всеки гражданин да участвува в изборите. Но ние не можем да гарантираме дали хората ще гласуват, макар че и неучастието в изборите е също вот: в случая вот на недоверие. Ние внесохме нашето становище в Народното събрание, в президентството, в Министерския съвет, но просто не ни обърнаха внимание. А това създава редица затруднения пред политическите сили, които нямат възможност да извършат необходимото разпределение на своите кандидати. Например, ако кметът на общината бъде впоследствие назначен за областен управител, то ще бъде ли нужно да се правят нови избори за кмет? И в такъв случай как да разпределят своите кандидати политическите сили?
-Последен въпрос. Ако бъдат забелязани случаи на некоректна предизборна работа, на опити за принуда, ще се намесите ли?
-Всяко нарушение на Конституцията и законите трябва да бъде санкционирано според Наказателния кодекс. Там думата има прокуратурата. Ако нарушенията бъдат извършени от държавни служители, ние, разбира се, сме длъжни да се намесим. Пак ми се иска да кажа, че ние ще направим всичко възможно, за да гарантираме свободния избор на гражданите.
Разговора осъществи Лъчезар ЛАЗАРОВ


image0 (9K)