Хората под 60 г. нямат право да пазаруват сутрин, затварят София и областните градове, ченгета щъкат навсякъде

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че с негова заповед се въвеждат по-рестриктивни мерки, които влизат довечера от 24.00 часа. Забраняват се посещенията на градинки в градове и други населени места, спортни и детски площадки и съоръжения. МВР ще сложи контролно-пропусквателни пунктове на входовете и изходите на областните градове. През тях ще преминават хората, които имат неотложни пътувания по здравословни причини, завръщане у дома и някои др., коментира Ананиев.

При премиера Бойко Борисов се проведе заседание на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Обсъдили са се няколко теми – износът на лекарства, като тези с хинин, както и други мерки, свързани с ограниченията за вируса.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/257472941932126/

Ананиев обяви, че работниците трябва да си вземат служебни бележки от работодателите, за да могат да отидат на работа. Работодателят удостоверява къде работи слижутелят ми и откога до кога работи. За онези, които се налага да пътуват по здравословни причини, те показват бележка или друг документ за тях.

Ананиев забранява и лицата, които са до 60 години да не пазаруват в периода от 8.30 до 10.30 часа в хранителни магазини и аптеки. „Икономиката трябва да работи, идеята на ограниченията не е да пречим на бизнеса“, декларира здравният министър, като подчерта, че целта на новите ограничения е да запазят здравето на възрастните.

Безцелното пътуване и тези, които не са крайно необходими ги спираме, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Венцислав Мутафчийски обяви, че вече в 10 областни градове има установени заразени с коронавирус. Към момента 127 са потвърдените случай у нас, като трима са починалите. В Добрич също има заболели от вируса, като там са четирима души, чието състояние е добро.

Има резерви на хининови дози – 35 000, тоест за 35 хиляди души да се лекуват, съобщи след срещата проф. Венцислав Мутафчийски, началник на щаба.

На въпрос докога ще работят църковните храмове в България, Мутафчийски заяви, че се отправят вербални послания към ръководството на БПЦ, но не могат да се месят в работата й, предава „Сега“.

Мутафчийски обяви, че като че ли няма достатъчно разбиране от възрастните хора по отношение на мерките. Той получил много писма – „оставете ни да живеем“, написал възрастен човек. „Аз ще му отговоря – дайте ни шанс да работим“. Не е особено голяма заболеваемостта, признава професорът, но отново подчерта, че мерките трябва да са изпреварващи.


image0 (9K)