Холандия: Турски министри не са добре дошли у нас

Членове на турското правителство не са добре дошли в Холандия, заяви кабинетът в Хага, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Вицепремиерът Тюрюл Тюркеш трябваше да пътува дотам за церемония за годишнината от проваления опит за преврат на 15 юли, на която да се срещне с живеещи в Холандия турци.

Външното министерство обаче разпространи изявление, че „при сегашните обстоятелства в двустранните отношения между нашите държави“ неговото присъствие, както и това на други членове на кабинета в Анкара, е нежелателно.

Отношенията на Турция с редица европейски държави, сред които и Холандия, се обтегнаха, след като представители на Анкара не бяха допуснати да агитират пред местните турци за референдума през април, който даде огромни правомощия на президента Реджеп Ердоган.

[ad id=“225664″]

На 11 март кабинетът отмени планираното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Холандия, след това спря кола, возеща министъра на семейните работи Фатма Кая, и я принуди да напусне страната с полицейски ескорт.

Турски граждани излязоха на протест в Ротердам, но полицията ги разпръсна с помощта на палки, кучета и водни оръжия.

Турското правителство изригна вълна от обвинения в нацизъм и фашизъм срещу Холандия, забрани на посланика ѝ да се върне в Анкара и замрази контактите на високо ниво. На страната на Хага застанаха Германия, Дания и Франция, а от НАТО и Брюксел призоваха за деескалация на напрежението.


image0 (9K)