Холандецът Ферстапен спечели зрелището на Хокенхайм

Холандецът Макс Ферстапен с „Ред Бул“ спечели Гран при на Германия на пистата „Хокенхайм“, 11-и кръг от сезона във Формула 1.

Надпреварата бе невероятно интересна, като предложи страхотни обрати, много влизания в бокса, отпадания и най-вече изпреварвания.
Втори завърши местният любимец Себастиан Фетел от тима на „Ферари“, който стартира от последната 20-а позиция, а трети изненадващо остана руснакът Даниил Квят с „Торо Росо“.

Световният шампион Люис Хамилтън направи серия от грешки във втората половина от 64-те обиколки и в крайна сметка завърши 11-и, а съотборникът му Валтери Ботас отпадна девет обиколки преди края. Същата съдба споходи и другият пилот на „Ферари“ Шарл Льоклер, който отпадна в 29-ата обиколка.

Състезанието започна с изключително влажна писта, което създаваше проблеми на пилотите буквално от старта. Първи пострадали бяха двата болида на „Ред Бул“, които не успяха да потеглят навреме и това позволи на конкурентите им в челото да им спечелят по няколко позиции.

Колоната бе поведена от пилотите на „Мерцедес“ Люис Хамилтън и Валтери Ботас, а местният любимец Себастиан Фетел с „Ферари“, който тръгна от последната 20-а позиция, бързо спечели 6 места и се изкачи до 14-о място.

В третата обиколка Серхио Перес от „Рейсинг Пойнт“ се удари в предпазната стена при завой номер 11 и Фетел се възползва максималко от това, влизайки първи в бокса, с което успя впоследствие да спечели още няколко позиции и да се върне в челната десетка.

Пистата започна да изсъхва към 20-ата обиколка и пилотите започнаха да влизат в бокса за втори път. Повече отбори игнорираха прогнозата за повторно завръщане на дъжда и заложиха на „софт“ гумите. Единствен от лидерите Макс Ферстапен избра „интермедиет“ гумите, което в първите няколко обиколки след това не му донесе никаква печалба, но десетина по-късно се отплати.

На пистата отново заваля и от това пострадаха най-много най-бързият пилот – Шарл Льоклер с „Ферари“ и лидерът Хамилтън. Двамата се удариха последователно на последния завой, като за монегасеца това бе фатално и той отпадна в 29-ата обиколка. Веднага след него, на същото място, се удари и Хамилтън, но британецът преминавайки през шикана, успя със счупено крило да достигне до бокса.

Влизането на световния шампион, който само минути по-рано имаше комфортен аванс от над 30 секунди пред втория Валтери Ботас, хванаха неподготвени механиците в щаба му и те се нуждаеха от близо 50 секунди, за да възстановят щети по колата му.
Огромната суматоха на пистата позволи на Ферстапен да излезе начело и във втората половина на състезанието всичко интересно се случваше зад него.

Междувременно Хамилтън получи наказание, а инцидентите по пистата буквално не спираха.
От състезанието отпадна Нико Хюлкенберг, който в един момент се движеше втори, след това в 54-тата обиколка Хамилтън се завъртя и едва остана на пистата, но се свлече до последното 15-о място сред останалите.

Обиколка след него съотборникът му Валтери Ботас буквално изхвърча от пистата, превръщайки домашното състезание на „Мерцедес“ в абсолютен кошмар за тима и директора му Тото Волф.

Съотборниците в „Хаас-Ферари“ Ромен Грожан и Кевин Магнусен пък се блъснаха един в друг десет обиколки преди финала, но успяха да останат на пистата.

Проблемите на Хамилтън продължаваха и той завърши състезанието с цели 6 влизания в бокса, а в последните 5 обиколки борбата за последните две места на подиума след Ферстапен се водеше между руснака Даниил Квят, Себастиан Фетел, Ланс Щрол и Карлос Сайнц.

Преимуществото обаче определено бе на страната на пилота на „Ферари“, който в последните три обиколки с лекота размина конкурентите си и в крайна сметка успя да се придвижи до второто място, макар че стартира от последната 20-а позиция.

Трети финишира Квят с „Торо Росо“, а в челната шестица се наредиха още Ланс Щрол („Рейсинг Пойнт“), Карлос Сайнц („МакЛарън“ ) и Алекс Албон („Торо Росо“).


image0 (9K)