Хитрини за сладък сън

Безпокойството и сънят (или липсата на такъв) вървят ръка за ръка. Доказано е, че невъзможността да успокоиш съзнанието си и да заспиш засилва нивата на тревожност и това мигновено осигурява в съзнанието ти чувство на паника, несигурност и негативни мисли, които всъщност те разсейват и карат да се чувстваш зле.

И когато се окажеш сама в тъмната нощ, обсипана с лоши и страшни мисли, въртиш се часове наред – става ти топло, после студено, кошмар… Няма изгледи сънят да те навести скоро – има решение!

Специалистът по медитация Анди Пъдикомб има много просто решение за прекъсване на този ужасяващ цикъл.

Той обяснява, че борбата със съня започва от момента, в който си легнеш, защото го правиш с мисълта, че лягаш и веднага трябва да заспиш. А то се случва точно обратното. Хилядите мисли, които са минали през ума ти през целия ден сега започват да се „надпреварват“ в съзнанието ти.

Специалистът предлага решение в две стъпки:

• първата, да забравиш за разбирането, че щом главата ти се озове на възглавницата и още в този момент трябва да заспиш;

• и втората, да се научиш да изпълняваш няколко упражнения за успокояване на ума и съзнанието.

Ето един прост трик: да, подобен е на броенето на овце!

Когато си легнеш, опитай се да направиш няколко дълбоки вдишвания и издишвания като през това време е добре да фокусираш мислите си изцяло върху това действие. Тогава е подходящото време да започнеш да броиш от 1000 надолу до 1. Анди признава, че ще бъде доста учудващо ако стигнеш до 1.

Самата идея на упражнението не е да се упражняваш броенето, а да успееш да фокусираш мислите си към една конкретна цел, за да не са хаотични и (п)объркващи.


image0 (9K)