Хиляди хървати се вдигнаха срещу Истанбулската конвенция

Митинг в Загреб поиска оставката на премиера Андрей Пленкович. Недоволните носеха пракати „За суверенна Хърватия”, „Това е предателство”, „Аз не съм родител №1”.

[ad id=“225664″]

Хиляди хървати изпълниха улиците на Загреб с плакати срещу Истанбулската конвенция. Протестът в събота бе предизвикан от решението на правителството на Андрей Пленкович да предложи документа за ратификация в парламента. Срещу Конвенцията категорично се обяви Католическата църква, която е доминиращата в страната.

[ad id=“263680″]

Според „Ройтерс“ протестът е заради определението на пола (джендър) като „социална роля”, което можело да подкопае традиционните семейни ценности. Агенцията отбелязва още, че опонентите на документа подкрепят защитата на жените от насилие, но се опасяват, че определението за джендър прокарва пътя за признаването на транссексуалните и траджендърите като отделна категория. По сходни причини през последния месец още две държави отхвърлиха Конвенцията – България и Словакия, отбелязва „Ройтерс“.

На практика България засега само отложи ратификацията.

[ad id=“236993″]

Протестиращите носеха огромни плакати с надписи „Спрете Истанбулската конвенция”, „За суверенна Хърватия”и „Това е предателство”. На други се четеше името на транснационалния орган GREVIO, който по силата на Конвенцията ще наблюдава спазването й и ще има правомощия, по-големи от тези на националните институции. Имаше и лозунги за оставка на премиера Пленкович. Сред хилядите митингуващи имаше много млади хора.

[ad id=“236999″]

Според един от организаторите на протеста – Кристина Павлович, Хърватия се намира в повратен момент, когато или ще запази традиционните и семейните ценности, или ще тръгне по друг път, наложен й от Брюксел. Или ще заприлича на Канада, където вместо „майка” и „татко” има родител 1 и родител 2.

[ad id=“237001″]

Малък контра-митинг бе организиран от поддръжниците на конвенцията. Наложи се полицията да раздели двете групи, заради словесните сблъсъци между тях, информира Ройтерс.
Преди шествието Католическата църква заяви, че който подкрепя Конвенцията, вече няма да бъде смятан за вярващ. На практика това е отлъчване на църквата.


image0 (9K)