Хиляди по улиците: какво става в Молдова?

Съд в Кишинев анулира изборите за кмет, макар че те бяха определени за „коректни“. Това извади хиляди молдовци по улиците. От дни те протестират срещу преплетената система от олигарси, корумпирани политици и правосъдие.    

От дни насам молдовците протестират. В страната дори бе създаден Съюз за национална съпротива. Неговата цел не е да се бори за властта в Молдова. Протестите, в които участват и членовете на новосъздадения съюз, са насочени най-вече срещу преплетената система от олигарси, корумпирани политици и правосъдие. Съюзът беше създаден от двамата проевропейски опозиционни политици Андрей Нъстасе, председател на платформата Достойнство и истина, и Мая Санду, председателка на Партията за действие и солидарност. Съюзът за национална съпротива е подкрепян и от водещи представители на гражданското общество.

Причината за масовите протести беше анулирането на резултатите от предсрочните местни избори в Кишинев, които се проведоха на 3 юни. Андрей Нъстасе спечели балотажа за кмет на столицата срещу кандидата на социалистите Ион Чебан. Съд в Кишинев обаче анулира изборите – уж заради манипулации. А Върховният съд потвърди решението. Това беше изненадващо, защото международните наблюдатели и загубилият кандидат оцениха изборите като коректни. Съшитата с бели конци обосновка на решението на съда гласи, че победителят е водил „непозволена агитация“ в деня на изборите. При това Нъстасе само призова молдовските граждани да отидат да гласуват, без да им казва за кого. Съдът твърди, че това било забранено. В изборния закон на Молдова няма ясно определение за подобни случаи.

Много молдовци търсят щастието в чужбина

Много молдовски граждани смятат, че решението на съда е отчаян опит на управляващата Демократическа партия и нейния председател и олигарх Влад Плахотнюк да запази властта си. През септември в Молдова се провеждат парламентарни избори и, според анкетите, Демократическата партия едва ще успее да влезе в парламента. Най-големите политически сили са социалистите на проруския президент Игор Додон и Партията за действие и солидарност на Мая Санду. Не само опозицията говори за таен съюз между демократите на Плахотнюк и социалистите на Додон, които са си поставили за цел да дискредитират проевропейските политици с всички възможни средства. Населението на Молдова е разединено. Много от младите молдовци вече обърнаха граб на родината си и търсят щастието си в чужбина.

Андрей Нъстасе предупреждава, че съществува опасност в Молдова да се стигне до сценарий, подобен на онова, което се случи в Украйна преди пет години. В интервю за Дойче Веле Нъстасе заяви, че Плахотнюк би могъл да осъществи сценарий ала „Янукович“ и в Молдова. А това е неприемливо за демокрацията и за гражданите, казва той. „Нашата цел е да освободим страната от тази мъртва хватка и да възстановим демокрацията и нормалността“, казва Андрей Нъстасе. В анулирането на местните избори Мая Санду вижда доказателство за това, че председателят на управляващите демократи Плахотнюк е успял да подчини всички институции в страната. В това число и правосъдието. Бившата съветничка в Световната банка, според която изборите са били напълно свободни и коректни, заявява в интервю за Дойче Веле, че положението в страната е критично. „Искаме заедно с всички участници да спасим демокрацията в република Молдова“, казва Мая Санду.

Молдова можела да преживее „по-големи изненади“

ЕС също реагира на актуалната криза в Кишинев. В писмо, подписано от върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, четем, че ЕС очаква от всички отговорни лица да уважат изборните резултати, „признати от националните и международни наблюдатели и отразяващи волята на народа“.

Управляващата Демократическа партия реагира на последните развития по-скоро въздържано. Председателят на молдовския парламент Андриан Канду заяви, че парламентът не може да се меси в работата на правосъдието. Той обаче допълни, че щял да се застъпи за реформи в правосъдието. Неговият шеф Плахотнюк предупреди за опасността от ескалация. Иначе Молдова щяла да преживее „други, много по-големи изненади“. Какво точно има предвид Плахотнюк с това изречение, си остава негова тайна.

Съюзът за национална съпротива бе  обявил нови масови протести в Кишинев в неделя, 1 юли. Очакваше се в тях да се включат и много молдовски граждани от други градове на страната.

Източник: http://www.dw.com


image0 (9K)