Хиляди плакаха за избитите 200 тракийски деца край Ивайловград (СНИМКИ)

Хиляди тракийци се събраха на традиционния събор в местността „Илиева нива” край Ивайловград, за да почетат паметта на 200 деца, избити преди 103 години на това място от турския башибозук.

С едноминутно мълчание и дълбок поклон бяха почетени невинните жертви от кървавите събития през лятото на 1913-а година. Тогава хиляди бежанци от Беломорието и Одринска Тракия тръгват към България, но са застигнати от турски паравоенни формации и са подложени на кланета, грабежи и други жестоки репресии.

„Отново сме тук, за поредна година на тази Илиева нива, пред този мемориал, за да сведем глави и почетем паметта на жестоко погубените невинни тракийски деца. Тук сме, пред тази детска Голгота, защото носим в сърцата си тъжния спомен за прекършения млад живот и сме длъжни пред стотиците детски души да помним тази трагедия, за да не позволим тя да се повтори никога”, каза в прочувственото си слово кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

„1913 година ще остане в съзнанието ни не като годината на Междусъюзническата война, а като мрачно време на разорението на тракийските българи. Кръв и огън, жестокост и страдание – това е за нас 1913. В името на всички трагично загинали тракийски потомци, в името на тракийските герои кап. Петко Войвода, Войводата Руси Славов, Войводата Димитър Маджаров сме длъжни да работим за силна, обединена, просперираща Тракия”, допълни Диана Овчарова.

„Миналото тук е било размирно и кърваво, но майчиният завет за бъдещето е да живеем в мир, разбирателство и взаимопомощ. Нека всички ние послушаме гласа на тракийската земя и бъдем достойни нейни деца! За да запазим България, силна, български дух и народност е необходимо младото поколение да познава своя родов корен и да го отстоява, независимо в кой край на света се намира” каза още кметът на Ивайловград. Диана Овчарова припомни и основния тракийския завет „Не забравяйте, но и не отмъщавайте!”.

След това към хилядите дошли да почетат паметта на тракийските деца се обърна лидерът на Тракийските дружества в България Красимир Премянов.

„Ние българите сме най-толерантният народ. Народът, който спаси арменците и отвори вратите на България да дойдат тук и те се чувстват добре, като в своя втора родина.

Ние сме народа, който спаси своите евреи, единствената страна съюзник на Германия, която спаси своите евреи. Малка България, която прояви такава доблест и героизъм, което също е достойно за подражание и уважение.

Символа на България са трите храма в центъра на България – църквата “Света Неделя”, турската джамия и еврейският храм – Синагогата.

Нашият народ никога не е изпитвал омраза, винаги е подавал ръка и е проявявал изключително гостоприемство и доброта. Но в същото време историята на тракийците показва, че когато е трябвало именно тракийците със саможертва са бранили интересите на нашата страна. Нека всички знаят – това е съвета на днешното поколение, че ние никога няма да позволим да се повтори тази трагедия. Никога няма да позволим!

Ние тракийци смело можем да го кажем, защото сме дали хиляди жертви, след геноцида извършен върху българския народ през 13 година. За съжаление нашата държава никога не е подкрепяла признанието за това събитие. Тракийци, които сега празнуват 120 години от това сдружение нямат право да забравят това събитие и трябва да са готови винаги всеотдайно с дело с душа с творчество да бранят силата и интереса и просперитета на държавата. Да направим България пример за подражание, развита, високо културна, страна която респектира своите съседи и своите съюзници. Аз искам да подчертая, че ние трябва да уважаваме нашите традиции, трябва да уважаваме и нашето православие, ние трябва да уважаваме всичко това, което ни прави българи.

Ние тракийци ще бъдем верен щит на всякакви опити за османизация на България. Това е недопустимо в името на тези герои, които оставиха своя живот в името на този трибагреник

Смятам, че ние всички с това отношение към това събитие ще имаме ангажимента да предаваме на младото поколение любовта към България с достойнство и с вяра, че България я чака по-щастливо бъдеще.

Поклон пред паметта на загиналите деца – тракийчета!”, каза Красимир Премянов.

Да не се политизират събитията, но да се помнят призоваха в своите слова зам.-областният управител на Хасково Валентин Ангелов и председателят на БАН акад.Стефан Воденичаров.

Честването започна със заупокойна молитва, отслужена пред мемориалния комплекс. Хиляди тракийци окичиха паметника с венци и цветя.

Прозвуча авторският спектакъл по  Ивайло Балабанов „Сила’’ в изпълнение на актьорите Стефан Цирков и Ивана Шекерова и техните възпитанички от самодейни трупи Зорница Манева и Паолина Иванова.

На поклонението присъстваха още Евгения Ангелова, депутат от 43 – народно събрание, историците акад. Георги Марков и акад. Васил Гюзелев, публицистът Иван Гранитски, бившият разузнавач о.р. ген. Тодор Бояджиев. Присъстваха дипломати от българското консулство в Одрин, председатели на тракийски дружества от цялата страна, кметове на съседни общини, гости и граждани на Ивайловград.

По време на честването бяха пуснати 200 балона в небето над Илиева нива, в памет напосечените тракийски деца. Кметът Диана Овчарова посети параклиса край мемориала и подари икона на свещеника от българската провославна църква в Одрин отец Александър Чакърък.

Съборът продължи до късно следобяд днес с концертна програма и рецитали на самодейни състави от Южна България.

Източник: Кмета


image0 (9K)