Хиляди източени от БНТ за матраци, телевизори, легла и чистачки

Нови и нови огромни суми за частни разходи на кореспондентката на БНТ в Берлин Мария Стоянова изскачат от документацията по едногодишния й престой в Германия. Освен шестцифрената сума, която безпрецедентно е прибрала от държавния бюджет на медията, скандалната журналистка е пръснала още куп яки пачки, за да си осигури луксозен живот на чужда сметка зад граница.

ПИК разкри вчера за невижданото източване, за което говорят десетки документи. От тях става ясно, че тя е взимала пари от БНТ за квартира, наем на офис, мебелиране, ремонти, интернет и телефонни услуги и дори чистачка!

Всичко това е ставало възможно с подписа на предишния директор на телевизията Константин Каменаров, който без никакъв конкурс подписва договор за кореспонденция. Това става скоро след като Стоянова като член на СЕМ гласува за него и изтича мандатът й в органа. Журналистката набързо е трудоустроена от Каменаров на сладка позиция в БНТ срещу огромна сума, която тя прибира в джоба си като хонорар за една година.

Пред ПИК вчера настоящият директор Емил Кошлуков заяви, че подобни пари не е взимал никой в медията досега, като даде пример с кореспондентката в Брюксел, чиято издръжка била в пъти по-ниска. Той заяви, че случаят, който лъснал покрай изтеклия договор на Стоянова, вече се проверява от финансовата дирекция на телевизията.

Договорът на скандалната кореспондентка е изтекъл и засега поне е ясно, че няма да бъде извършено ново закононарушение и да бъде подписан нов без конкурс, както е станало преди. По-скандалното е обаче, че не е ясно кой и как ще отговаря за източените пари от държавния бюджет на телевизията. Защото след като Стоянова прибира шестцифрена сума от медията, следват още куп огромни разходи, които са в размер на още десетки хиляди левове само за година.

От документите става ясно, че месечната издръжка на наетата в пълен разрез със закона кореспондентка надхвърля 700 евро, плащани от БНТ, сред които и 120 лв. за чистачка, 340 лв. за мобилни услуги и интернет. Отделно са давани цяла година пари за наем освен за жилище, и за офис, като и двете помещения са обзаведени за сметка на държавата, както ПИК вчера разкри. С повече от 7000 лв. дадени от медията за мебели, Стоянова си купила дори легло с матрак, рафтове за книги, кухненска маса, столове… Отделно видно от документите редовно прибирала различни суми за таксита, въпреки факта, че ползва служебна кола на БНТ с неограничен бензин за сметка отново на телевизията!

Огромните харчове на кореспондентката не свършват дотук. Тя е взела пари и за цели два телевизора, от които не става ясно защо точно е имал нужда един човек?! Най-нахалното от пръснатите стотици хиляди левове по нея обаче е покупката на мобилен телефон, защото Стоянова си поискала от Коко Каменаров не какъв да е апарат, а айфон, за който БНТ платила 450 евро!

„Това е невероятно безобразие и цялата телевизия е потресена! Назначена е без конкурс противозаконно, платени са й огромни пари, наела си е специално жилище, защото й били под достойнството дипломатическите, наела си и офис, ремонтирала ги за сметка на държавата, обзавела ги за сметка на държавата, ползвала кола и неограничен бензин за сметка на държавата, ползвала телефони, таксита, интернет, застраховки за сметка на държавата, че за капак й платили и най-модерния телефон и й давали по половин пенсия за чистачка, за да не се преумори да бърше прах!!! Такова източване е невиждано и трябва да има наказани“, категорични са работещи в БНТ.

Документите обаче разкриват и други скандални подробности от луксозното битие на държавна сметка на Мария Стоянова. Преди няколко месеца тя катастрофирала в Берлин със служебната кола и вместо да плати ремонта от джоба си, тъй като тя е управлявала, наглата журналистка зарязала БНТ да се оправя с въпроса. Това сочи докладна на шефа на шофьорите в медията, който поискал командироване за няколко дни на водач, който да лети до Берлин за сметка на телевизията, а там да прибере колата на скандалната Стоянова до България, където да се осъществи ремонта

Подобно разточителство се случило и преди година, когато служебната кола била закарана от София до Берлин, за да е на разположение на луксозната кореспондентка, като всички застраховки и поддръжка на колата отново са платени от БНТ.

Според работещи в държавната медия договорът и разходите по нея били един от най-фрапиращите примери за източване на телевизията и са категорични, че с него трябва да се заеме прокуратурата.

BNews.bg


image0 (9K)