Хванаха змия, изяла три сърни наведнъж

Месо от сърни е присъствало в менюто на огромен питон в американския щат Флорида. Зоолози от щата разкриха, че са се натъкнали на гигантски бирмански питон с още по-голям апетит по време на свое изследване.

Змията е била толкова гладна, че е успяла наведнъж да глътне не една, не две, а цели три сърни. Предполага се, че влечугото е погълнало копитните животни в рамките на 90 дни.

Змията е била дълга почти пет метра и е тежала около 50 килограма. Този вид питони убиват, като увиват телата си около жертвите си и ги задушават до смърт. Човекът, ръководил екипа от експерти, изследвали животното, след като то било убито от горски служители, каза, че находката повдига сериозни въпроси относно този вид влечуги.

„Щом питонът е способен да изяде три сърни в рамките на три месеца, какво още може той да изяде, което ние не знаем”, каза професорът от университета в Диксън Скот Бобак пред Live Science. По думите му, находката може да накара всеки жител на Флорида да се разтрепери. „Дори не знаем колко такива питони има в щата”, каза Бобак.

Питонът е бил убит през юни 2013 година. В тялото му учените открили около 6 килограма останки от копитни животни – копита, козина, зъби и др. След внимателно изследване, учените са установили, че животните са били на възраст една година, един месец и две седмици – майка и двете ѝ сърнета.


image0 (9K)