Хасан Азис: Нормално е Ердоган да чувства Кърджали в душата си

„Няма случай, в който в Кърджали да са дошли представители на държавата и градът да не е останал в душата им. Приемам за нормално президентът Реджеп Ердоган да казва, че Кърджали е в душата му“. Това заяви кметът на града Хасан Азис в ефира на бТВ по повод изявлението на турския президент от миналата седмица, в което посочи, че „Кърджали е част от нашите душевни граници“.

[ad id=“225664″]

Азис припомни, че преди 10 години турският президент бе в София, после в Кърджали и че посещението му се удължило с няколко часа заради топлия прием.

„Приемам съвсем нормално казаното от Ердоган, тъй като това си има история. Преди точно 10 години той беше на посещение в София, след което дойде на посещение в Кърджали. Посещението му се удължи с няколко часа заради топлия прием. Посрещали сме и президента Първанов, като неговото посещение също беше удължено. В Кърджали преди години беше и американският посланик Джеймс Пардю, който остана 4-5 дни, лидерът на „Атака“, убеден съм, че Кърджали е дълбоко в душата на нашия почетен лидер г-н Доган“, заяви Азис.

[ad id=“263680″]

„Разбирам опитите думите на Ердоган да предизвикат исторически асоциации от миналото, но мисля, че нещата трябва да спрат до добрите знаци, които трябва да бъдат извадени от този изказ. Напълно се солидаризирам с изявлението на Министерството на външните работи. Мисля, че всеки от държавниците ни излезе с адекватна позиция. За мен изказването на Ердоган е плод от посещението му в Кърджали“, посочи градоначалникът.

[ad id=“236993″]

Според Хасан Азис създаването на общинска полиция е скъпо удоволствие. „Нито една български община няма финансовата възможност да поддържа своя полиция“, каза той и посочи, че само месечната издръжка на един полицай е около 3000 лева.

По думите му искането на общините да могат да сключват договори с частни охранителни фирми е знак към държавата, че не си гледа работата.

[ad id=“236999″]

„Когато казваме, че ни е необходимо допълнително усилие за осигуряване на обществения ред, не искаме да изземваме функциите на полицията, но се чувстваме отговорни към гражданите за осигуряването на ред. Другият път, по който кметът може да противодейства на престъпността, е да създаде общинска полиция. 95% от общините обаче нямат финансовата възможност за това. Към настоящия момент 3000 лв. струва поддържането на един полицай месечно“, посочи още Хасан Азис.

 


image0 (9K)