Хасан Азис: Гражданите трябва да участват в решенията на местно ниво

Основната задача на проведения в неделя семинар бе да потърси отговора на въпроса “Как ДПС и чрез участието си в местната власт да овласти свободните и активни граждани?

[ad id=“225664″]

Движението за права и свободи проведе семинар на тема „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”. Участници в семинара бяха членове на ЦОБ на ДПС, народни представители от ДПС, евродепутати, кметове и представители на местната власт.

Специален гост на форума бе сър Греъм Уотсън – дългогодишен председател на АЛДЕ.

[ad id=“236993″]

На форума кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис изнесе презентация та “Опит и възможности на местните власти”, акцентирайки на примера на Община Кърджали.

Ето какво написа още той в профила си в социалната мрежа „Фейсбук:

„Започнах в Инициативата, която стартира в Ню Йорк през 2011 г. – “Партньорство за открито управление”, България се включва през септември 2012 г. Основната и цел е да поемат конкретни ангажименти за насърчаване на прозрачността, борба с корупцията и овластяване на гражданите. Наблегнах на политическите и социалните ползи от отвореното управление – по-добри публични услуги, по-добра отчетност на институциите, по-ефективен процес на формулиране на публичните услуги, по-активно участие на гражданите.

Основните политически категории и тяхната взаимосвързаност са

Субсидиарността,

Децентрализация,

Отворено управление,

Свободни и активни граждани,

Европа на гражданите.

Изключително важно е гражданите да участват в процесите на вземане на решения на местно ниво. Трябва да се създават условия за участието им при формирането на общинските бюджети, при формулирането на местните приоритети, да се създават обществени и консултативни съвети, като главната цел на тези структури е да подобри работата на общинската власт, резултата е повишаване на капацитета на местно ниво.

[ad id=“236999″]

Община Кърджали винаги е била с активно отворено управление. Ще дам няколко примера от нашия опит: Тематични срещи на бившите кметове и главните архитекти на общината, Facebook – живото предаване за община Кърджали, Профили във всички социални мрежи, обсъждане на бюджета по райони, тематични работни срещи по значими за общината въпроси, детски и младежки парламент, Обществен съвет към ОбС, Омбудсман на Кърджали, Съвет за икономическо развитие към Кмета на Общината, периодични работни срещи със синдикални организации при формиране политиката на общината, Фонд за подкпрепа на неправителствения сектор, електронно управление и други. Отчитайки най-новите политически реалности и обществени очаквания ДПС търси форми за реализиране на политики на Управление за хората към управление чрез хората.

[ad id=“238430″]

И за финал искам да изведа основната задача на семинара – да потърси отговорите на въпроса “Как ДПС и чрез участието си в местната власт да овласти свободните и активни граждани?”

 


image0 (9K)