Харманлийско момиче се бори за медал на олимпиадата

Светлана Николова, harmanbg

За харманлийци може би най-вълнуващият момент от участието на българските атлети на 31-те Олимпийски игри в Рио де Жанейро, ще бъде представянето на Габриела Петрова. Спортист № 1 на България, която е неразривно свързана с Града на Белоногата, е всеобща любимка тук и участието й е очаквано с много надежди.

Лекоатлетката ще излезе на олимпийския стадион на 13 август, 2016 г. /събота/, от 15.40 ч. българско време /9.40 местно време в Рио де Жанейро/, сочи предварителната програма на първенството. Тогава е нейната дисциплина „троен скок“. Възможно е участието й да е малко по-рано, около 15.10 ч. Финалите са късно на следващия ден. Програмата може да претърпи промени.

„Радвам се, че Харманли я подкрепя, тя винаги е била горда с него и неговите жители“, сподели за „Харман БГ“ нейният баща Петър Петров. Той информира, че Габриела е добре, обстановката около нея е нормална и спортистката е готова да даде всичко от себе си и да се представи добре.  „Тя мина през тежък период, за който всички знаете. Сега очакваме да се представи нормално и, разбира се, надяваме се на медал“,  каза още баща й.

Лекоатлетката Габриела Петрова, която стана Спортист №1 на България за 2015 година, е израснала в Харманли, където се запалва по леката атлетика.  Неин първи треньор е Иван Еджиев. Състезава се в спринта и в скока на дължина и има колекция титли от първенствата за момичета до 14 години. След това треньор й е Димитър Карамфилов, който я насочва към Пловдив и я запознава със сегашния й наставник Атанас Атанасов.

Габриела Петрова е европейска шампионка за девойки до 23 години от Тампере 2013.

През 2015-а тя спечели сребърен медал на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага, а на Световното в Пекин остана четвърта, като във финала на дисциплината в китайската столица българката постигна личен резултат на открито от 14.66 метра.


image0 (9K)