Харизматичният Васил Банов – гост на „Златната липа“ 2018

Васил Банов ще получи наградата на филмовия фестивал за цялостен принос в киното

Звездата му изгрява през далечната 1969 година с роля в култовия сериал „На всеки километър“. На театралната сцена се появява с ролята на д-р Соколов в „Под игото“. Васил Банов се ражда на 20 юли 1946 г. в Карлово. През 1971 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Боян Дановски.

[ad id=“225664″]

Филмографията му включва близо 100 роли в кино- и телевизионни продукции като „Иван Кондарев“, „Записки по българските въстания“, „Капитан Петко войвода“, „Дунав мост“, „Хайка за вълци“, „Изпепеляване“, „Столичани в повече“, „Седем часа разлика“, „Дървото на живота“, „Откараднат живот“, „Фамилията“, „Бензин“ и още много, много други. Последната му роля е във филма на Стефан Командарев „Посоки“, който ще имаме удоволствието да гледаме в извънконкурсната програма на „Златната липа“ 2018.

Васил Банов ще получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното на 2 юни вечерта по време на официалната церемония по откриване на Шестото издание на кинофестивала за ново европейско кино в залата на Оперния театър в Стара Загора.

[ad id=“263680″]

На следващия ден, 3 юни от 12 часа, Васил Банов официално ще открие своя звезда с името си и ще посади млада фиданка в Алеята на липите, западно от Операта. Всички почитатели на киното могат да се чувстват поканени. Там вече цъфтят липите, посадени от носителите на наградата за цялостен принос в киното от предходните 5 издания на „Златната липа“ – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Гинка Станчева.


image0 (9K)