Хамилтън спечели епичния дуел с Ферстапен в Унгария

Люис Хамилтън спечели състезанието за Гран при на Унгария от Формула 1 след епичен дуел срещу Макс Ферстапен, завършил в последните метри на състезанието на „Хунгароринг“.

Британският пилот на Мерцедес записа осма победа от 12 старта и с това увеличи преднината си на върха в класирането на 62 точки.

Гран при на Унгария загуби един от фаворитите си още на старта. Валтери Ботас беше атакуван от своя съотборник Хамилтън в началото и двамата допряха болидите си във втория завой, а финландецът изгуби част от предното си крило. Той беше принуден да влезе в бокса и дълго време се задържа на последното място.

В другия край на колоната нямаше изненада, след като Макс Ферстапен защити първото си място и се възползва от контакта между болидите на Мерцедес, за да поведе с над две секунди срещу Хамилтън. Зад тях пък автомобилите на Ферари нямаха нужната скорост и с това се очерта дуел за победата между Ред Бул и Мерцедес.

Хамилтън се доближи на 2 секунди от лидера в 12-та обиколка, а десет по-късно вече беше на опашката на Ферстапен. Забавянето от страна на холандеца предизвика и реакция от директора на Ред Бул – Крис Хорнер: „Сега всичко зависи от стратегиите. Изглеждаме добре за момента, а с наближаването на пит-стоповете ще стане много интересно“.

Осем обиколки по-късно, в 26-та, Ферстапен влезе в бокса. Той излезе пред Шарл Льоклер от Ферари и започна да топи моментално от пасива си срещу Хамилтън. Още в първия сектор на първата си бърза обиколка Ферстапен премахна шест десети от изоставането си, а продължаващото бясно темпо на холандеца скоро вкара и Хамилтън в бокса.

Механиците на Мерцедес не свършиха блестящо работата си в 31-та обиколка при влизането на Хамилтън и британецът се върна на 6.4 секунди от лидера Ферстапен. Гумите на световния шампион бяха с шест обиколки „по-млади“ от тези на лидера в класирането, но забавянето в гаража на Мерцедес го остави временно далеч от победата.

Хамилтън се приближи до опашката на Ферстапен в 39-та обиколка и атакува. На световния шампион не му се получи в първия завой, но той успя да изпревари холандеца в третия. Ферстапен обаче контраатакува моментално и Хамилтън излезе извън пистата в четвъртия завой, за да загуби отново и лидерството в Гран при на Унгария.

След драматичните събития в средата на състезанието Хамилтън получи нареждане от Мерцедес да се отдръпне и да остави гумите да изстинат, което доведе до разлика от 1.8 секунди в 41-та обиколка.

Тото Волф „хвърли зара“ 21 обиколки преди края. Хамилтън се прибра за смяна на гумите и след като се върна на пистата, британецът започна да заличава пасива си от Ферстапен с по две секунди на обиколка. Според анализите на софтуера на Формула 1 той имаше 95 процента шанс да изпревари лидера, ако той не посети бокса на Ред Бул до края на състезанието.

Това така и не се случи, а Хамилтън счупи на няколко пъти рекорда на трасето, за да се доближи плътно до Ферстапен в 67-та обиколка, а изпреварването беше извършено моментално.

В крайна сметка рискът се оправда и Хамилтън спечели с 17.796 секунди пред холандеца, а Себастиан Фетел и Шарл Льоклер останаха съответно трети и четвърти за Ферари след късно изпреварване на германеца срещу французина.

Ботас все пак стигна до челната десетка и спечели точки от осмо място. Той заслужи четири точки, а 25-те за Хамилтън увеличиха преднината на британеца в генералното класиране на 62. Ферстапен пък остана трети на седем точки от Ботас.


image0 (9K)