Халюциногенни гъби – новият лек срещу депресия

Депресията е един от бичовете на нашето съвремие. Заболяването, което измъчва голяма част от хората, подложени на стрес, напрежение и забързан начин на живот, е сред най-честите причини за самоубийство.

[ad id=“225664″]

На какво се дължи болестта? Най-простото обяснение е, че мозъкът не е в състояние да произвежда повече серотонин – хормонът на щастието. Когато стане хронична, страничните й ефекти са многобройни: загуба на апетит, срив на имунната система и безсъние.

Според световната здравна организация 360 милиона души по целия свят страдат от депресия.

Лекарствата, които са изобретени до този момент дават само временно облекчение и множество странични ефекти.

[ad id=“236993″]

Учените от Имперския колеж в Лондон обаче смятат, че са открили необичаен лек за болестта. В халюциногенните гъби има вещества, които „превключват“ мозъка на хората, диагностицирани с депресия и му помагат отново да може да изпита щастие.

До заключението е стигано, след като изследователски екип е наблюдавал промените в мозъка на пациенти с хронична депресия, приели от гъбите.

Болните определили, че усещането, което са получили след лечението е подобно на „рестарт“.

[ad id=“236999″]

Доктор Кархарт-Харис, част от екипа в Лондон казва: „На базата на събраната информация можем да обобщим, че халюциногенните гъби помагат на мозъка да се пренастрои и пациентите успяват да се откъснат от състоянието на депресия.“

Друго проучване, проведено през 2012 година на доктор Дейвид Нът е довело до извода, че някои психоактивни вещества могат да имат ползотворно влияние върху невроните.

[ad id=“237001″]

Въпреки това обаче, има много учени, които гледат скептично на резултатите от тестовете на Имперсия колеж. Според тях, лечението с халюциногенни гъби може да има обратен ефект и да замени едно психическо заболяване с друго и дори да има обратен ефект и да доведе до още по-дълбока депресия.


image0 (9K)