Хакерът, арестуван за атаката на НАП, като ученик е хакнал Министерство на образованието (Видео)

Софийската градска прокуратура е обвинила и задържала за 72 часа 20-годишния младеж, заподозрян за хакерските атаки срещу НАП. Младежът вече е разпитан.

Обвинението му е за това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. За подобно престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева, съобщава NOVA
Младият мъж е познат на зрителите на NOVA. Показахме ви го преди две години в „Господари на ефира“, когато той разказа как е разбил стайта на Министерството на образованието, посочва медията.
По-рано днес началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев съобщи пред NOVA, че има заподозрян за хакерските атаки, който е бил задържан във вторник следобед.
„Служител е на компания за киберсигурност. В рамките на задълженията си тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”, съобщи Колев. Фирмата, в която работи е непричастна към деянието.

Заподозреният хакер, който в писмо до NOVA, се представяше за руснак, женен за българка, се оказва 20-годишен младеж, работещ като „бял хакер“ във фирма в София.
„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен към тази атака”, заяви Колев.
Младежът бил задържан на работното му място. Целта на атаката била себедоказване.
„Тук мотивът е да се докажат възможностите да се стига до такава информация”, коментира Колев.
„МВР разполага с огромен ресурс, със специалисти – психолози, IT експерти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев. Той обясни, че се проверяват всички версии.
От Софийската градска прокуратура допълват, че в хода на разследването е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. Установено е, че потребителското име се ползва от Кристиян Б. – на 20 години от Пловдив.
На 16 юли служители на ГДБОП са установили, че К.Б. се намира на работа в офис на фирма в София, където е задържан за срок от 24 часа.

Ето го пред „Господари на ефира“ преди 2 години:


image0 (9K)