Хакери се опитват да компрометират водещия кандидат за президент на Франция

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон е станал жертва на „масирана и съгласувана хакерска атака“. Това съобщиха от неговия предизборен екип.

В социалните мрежи в Интернет са публикувани документи, които са свързани с предизборната кампания на Макрон.

Тази хакерска атака „очевидно има за цел демократическата дестабилизация, както вече се видя в САЩ на последните президентски избори“. Това се казва в изявление на движението „Напред!“ на Макрон.

Сред откраднатите документи са електронни писма и счетоводни документи. Всички те са законни, категорични са от щаба на кандидата за президент.

„Хората, които ги разпространяват, добавят към тях множество фалшиви документи. Така те се опитват да посеят съмнение и дезинформация“, обявиха от предизборния екип на Макрон. Те направиха паралел с хакерската атака срещу предизборния екип на Хилари Клинтън, която беше кандидат за президент на САЩ на изборите през 2016 година.

Американските разузнавателни служби обвиниха Русия, че чрез компютърната атака се опитват да помогнат на другия кандидат за президент на САЩ – Доналд Тръмп. Той беше избран за президент на 8 ноември миналата година.

Медиите във Франция коментират, че опонентът на Макрон на утрешния втори тур от президентските избори – Марин льо Пен, е подкрепяна от Русия

Данните от последните допитвания показват, че за балотажа утре Макрон води убедително – с между 61,5 и 63% от гласовете, срещу 37 до 38,5% за крайнодясната Марин льо Пен.

Днес във Франция е „ден за размисъл“ преди втория тур на президентските избори.


image0 (9K)