Хайде конкретно. Кои са отровителите на Навални и как журналисти се добраха до имената им

Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и Алексей Навални. Колаж.

Най-малко 14 души от руските тайни служби са подпомогнали или организирали отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с Новичок. Техните имена, фалшивите имена, които са използвали, както и снимките, военните чинове и длъжностите на част от тях, бяха публикувани в понеделник от авторите на журналистическо разследване. То е извършено от британския Белингкат и руския Инсайдър, съвместно с германския Шпигел и Си Ен Ен. В първи етап от разследването участва и руската служба на Радио Свободна Европа – Радио Свобода.

I Накратко за най-важното

В публикацията се казва, че операцията по отравянето на Навални е била координирана от Института по криминалистика на ФСБ – руските тайни служби, които са наследник на КГБ. Агентите са следили Навални из цяла Русия в екипи от по трима души. Това е продължило три години, тоест от момента, в който Навални реши да се кандидатира за президент на Русия. Почти всички участници в операцията са лекари или химици, работещи за ФСБ.

Преките преследвачи на Навални са докладвали на човек с чин полковник от ФСБ, който на свой ред се е отчитал пред директора на Института по криминалистика. Следващата по ранг фигура е била тази на директора на Центъра за специална техника на ФСБ, чийто пряк началник е директорът на самата ФСБ.

Разследващите журналисти отхвърлят вероятността президентът Путин да не е бил в течение на операцията.

Преследвачите са направили поне един опит да отровят Навални, преди да се стигне до покушението от август.

Алексей Навални беше отровен на 20 август, като симптомите се проявиха по време на полет над Сибир. Самолетът кацна аварийно и Навални остана две денонощия в руска болница, след което беше транспортиран за лечение в Германия. След 24 дни в реанимация, от които 15 – в кома, той започна да се възстановява. И в момента е в Германия.

I “Много як разследващ журналист”

“Основната работа [по разследването на това отравяне] беше извършено от разследващата група Белингкат съвместно с Инсайдър, а конкретно – от техния главен и много як разследващ журналист Христо Грозев”, написа Навални в сайта си в понеделник.

“Преди известно време Христо Грозев се свърза с мен и ми каза: “ Знаеш ли, че май ги намерихме онези хора, които се опитаха да те убият”. За малко да реша, че е луд, но вижте, всъщност точно хората от Белингкат бяха разкрили прочутото убийство в Солсбъри”.

През 2018 г. в английския град Солсбъри бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Те пострадаха от същото вещество, от което по-късно и Навални – Новичок. Само че при семейство Скрипал симптомите се бяха проявили почти веднага след отравянето, а при Навални – два или три часа по-късно.

Причините за това разминаване бяха разкрити от Белингкат, Инсайдър и Радио Свобода през октомври. Журналистите откриха, че след отравянето на Скрипал е била разработена нова технология за вкарването на Новичок в организма. Тя се нарича наноенкапсулиране и означава въвеждането на дадено вещество чрез нанокапсула в друго вещество. Резултатът е отлагане на старта на действието на първоначално въведеното вещество. В случая – на Новичок.

Екипът от журналисти провери кой е правил научни изследвания върху наноенкапсулирането. После засече тези данни с изследвания върху семейството вещества, към които принадлежи Новичок. Така се стигна до първите основни имена в тази история:

Артур Жиров, директор на научния център “Сигнал” в Москва, който е част от руската Федерална служба по технически и експортен контрол (ФСТЕК). В “Сигнал” работят няколко водещи специалисти по химически синтез, участвали в създаването на отровни вещества в бившия СССР. Институцията извършва официални задгранични превози, включително и на ядрени и химически вещества и технологии с двойно предназначение.

Сергей Чепур, директор на Научно-изследователския изпитателен институт по военна медицина към Министерството на отбраната (ГНИИ ВМ). Чепур е първият, който привлича вниманието към себе си още през 2018 г., когато става ясно, че често е говорил с хората, смятани от Великобритания и САЩ за физическите отровители на сем. Скрипал. По същото време Чепур води и интензивни телефонни разговори с Артур Жиров от “Сигнал”.

Владимир Таранченко, един от водещите химици на “Сигнал”, специалист по фосфорорганични съединения и инхибитори на холинестеразата (семейството, към което принадлежи Новичок).

Андрей Антохин, химик от “Сигнал”, заместник на Жиров и специалист по инхибитори на холинестеразата.

Анализ на телефонни метаданни, източници с открит достъп и хартиени бази данни е позволил на журналистите да установят колко често и с кого са говорили тези хора, колко често и кога телефоните им са били на едно и също място, в кои моменти кой от тях се е намирал физически близо до Навални. Така се е разплела историята с имената, която следва нататък.

I Основни действащи лица

Полк. Станислав Макшаков. Снимката е взета от паспортна база данни, до която са получили достъп от Белингкат

полк. Станислав Макшаков, химик от 33-ти Централен научноизследователски изпитателен институт на Министерството на отбраната в Шихани, Саратовска област. Наблизо е разположен Институтът за органична химия ГосНИИОХТ, където Новичок е бил синтезиран за първи път. И двата института бяха включени в черния списък на САЩ след отравянето на Навални. Според разследването Макшаков е ръководител на екипа отровители.

ген. Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, съавтор на научни изследвания в областта на химическия синтез. Според разследването Макшаков се е отчитал именно на него;

Владимир Богданов, директор на Центъра за специална техника на ФСБ

Владимир Богданов, бивш ръководител на Института по криминалистика на ФСБ, днес – директор на Центъра за специална техника на ФСБ. Според разследването Василиев се е отчитал именно пред него. Богданов е пряко подчинен на директора на ФСБ Александър Бортников;

I Посочени като преки извършители

Първият опит за отравяне на Навални е извършен на 3 юли 2020 г. Той приключва с неуспешно отравяне на жена му Юлия, разминало се с няколко часа отпадналост.

Второто покушение е известното на всички отравяне на 20 август 2020 г. И в двете операции участват пряко трима души:

Алексей Александров (с фалшиво име Алексей Флоров), бивш лекар от “Бърза помощ”;

Владимир Паняев, служител на Института по криминалистика;

Михаил Швец (с фалшиво име Михаил Степанов);

От ляво надясно: Алексей Александров, Иван Осипов, Владимир Паняев

Тези, които участват в отравянето от 20 август, са посочени по следния начин:

Олег Таякин (с фалшиво име Олег Тарасов), бивш лекар, бивш служител на ФСБ в Есентуки; координатор на операцията от Москва;

Иван Осипов (с фалшиво име Иван Спиридонов), бивш лекар;

Константин Кудрявцев (с фалшиво име Константин Соколов), бивш служител на 33-ти институт в Шихани, завършил военната Академия по радиационна, химическа и биологическа защита. Служител на Института по криминалистика;

Алексей Кривошчоков, бивш служител на Министерството на отбраната, постъпил на работа във ФСБ през 2008 г.;

I  “Стотици хиляди телефонни разговори”

Един от основните разследващи журналисти на екипа Христо Грозев обяснява как се стига до тези имена, които никому нищо не говорят. В интервю за Радио Свобода той казва, че са били проучени данните на стотици хиляди телефонни обаждания и десетки самолетни полети. “Видяхме, че общуването [на тези хора] помежду им рязко се активизира именно преди отравянето в Томск”, казва той.

Добре, но откъде са взели данните? Алексей Навални сам повдига завесата: той благодари на партията на Путин “Единна Русия”, благодарение на която “корумпирани служители на “правоохранителните органи” свободно търгуват с данни от нашите телефони. Впрочем, и с данните за самолетните полети”.

Навални твърди, че разследването е започнало от установяване на собствения му график. Преди отравянето си той е пътувал по маршрута Москва-Новосибирск-Томск-Москва. “Много е малка вероятността някой друг да е пътувал по същия маршрут СЛУЧАЙНО. Това е моментът, в който човек за първи път се обръща към черния пазар на данните, за да получи първата информация. Тя не е и толкова секретна. Просто списъците на пътниците”.

Навални описва по-нататъшните стъпки – първо, да се намерят телефоните на онези, които са пътували по същия маршрут. После да се вкарат тези телефони в т.нар. “Телеграм бот”, за да се види как други хора са записали името на същия човек. Оказва се, че името на един от тях понякога върви с абревиатурата “ФСБ”. С другите имена не е толкова лесно – те сякаш нямат недвижими имоти, нито шофьорски книжки, но затова пък се оказва, че са пътували точно за местата, за които и Навални в различни моменти от годината.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)