ФСБ забранява на милиони руснаци да пътуват зад граница

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), спира милиони руснаци да пътуват зад граница. Тя съобщи на собствените си служители, че са „невыездные“ (нямащи право да пътуват), а по-рано тази година въведе по-строг граничен контрол за тези, които искат да напуснат страната, като се оправда с „променената геополитическа ситуация“.

На няколко милиона руснаци в момента е забранено за пътуват най-вече до САЩ, а над 2 милиона изобщо не могат да напускат страната. Бързо расте броят на руските граждани в т. нар. „забранителни списъци“ и държавни служители, задължени да останат у дома след подписване на клетви за неразгласяване на тайни.

Така че сред руския елит има опасения, че започва да се спуска нова Желязна завеса, напомняща ограниченията за пътувания в съветската епоха.

[ad id=“225664″]

Преди старта на летния туристически сезон, Русия препоръча на гражданите си да не пътуват и до България.
Генадий Гудков – бивш офицер от КГБ, предшественик на ФСБ, смята, че причината е в комбинацията от прекалено раздутите опасения за сигурността и от масовото и продължително изтичане на мозъци. Това, че Кремъл забранява пътуванията за милиони служители на армията, полицията и за всекиго, който може да има достъп до секретна информация, „е знак за главоломно растяща параноя“, каза Гудков пред „Дейли бийст“.
През април ФСБ представи на президента Владимир Путин нови разпоредби, в които се съдържаха заплахите за руските национални интереси, суверенитет, природни богатства. От началото на конфликта с Украйна през 2014 г. властите забраниха на над 3 милиона държавни служители да пътуват до САЩ и други страни от НАТО.
През 2016 г. на старшия персонал на МВР, Министерството на отбраната, ФСБ, Службата за външно разузнаване (СВР) и Федералната служба за изтърпяване на наказанията (ФСИН) бе връчен списък от 13 страни, все още смятани за приятелски и достатъчно сигурни, за да се пътува до тях.
През 2018 г. служителите на ФСБ могат да пътуват до централноазиатските страни, Абхазия и Южна Осетия – двете непризнати почти от никого отцепнически тертории на Грузия, както и до Армения, Азербайджан, Беларус, Виетнам, Куба и Китай.
Над 70 на сто от руснаците нямат документ, с който до пътуват в чужбина. Елитът обаче пътува, думата му се чува и той е свикнал да използва визовите центрове, за да ги снабдява с визи и други документи за пътуване. Миналата седмица, когато руските депутати Олек Морозов и Константин Косачов предложиха поправки към федералния закон за намаляване и възможно закриване на тези центрове, социалните мрежи се взривиха. Държавната Дума даде заден ход от предложения законопроект – поне засега. Закриването на всички визови центрове би засегнало елита и би довело до още по-големи протести.

„По всички телевизии слущаме, че Европа загнива, че Америка е л…но, – изкрещя в микрофона протестиращ в Мурманск. – Но нашите власти изпратиха своите деца там, строят си дворци и прекарват почивките си на Запад!“

[ad id=“236993″]

„Когато се завърнах от Америка, казах ва малка група мои колеги от КГБ, прокурори, висши членове на компартията, че страната ни изостава от САЩ поне със 100 години. Всички примери, които изброих, важат и днес, – каза Гудков. – Но има огромна разлика между лидерите на СССР и висшите чиновници на Кремъл днес, включително Путин и външния министър Лавров, чиито семейства са в чужбина. Повечето хора от руския елит са готови да отпътуват. Те се опасяват, че Западът ще ги държи изолирани – западната Желязна завеса ще бъде най-ефективното оръжие срещу клептокрацията на Путин.“
През 1987 г. КГБ вербувал 31-годишния тогава старши сержант Генадий Гудков да събира разузнавателни данни в САЩ. Гудков прекарал повече от два месеца във Вашингтон, Ню Йорк, Флорида и други американски щати в събиране на информация за американските инженерство и културен напредък.

––

* Авторката на публикацията – преведена и публикувана в clubz.bg , е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания „Нюзуик“ и „Дейли бийст“. Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в „Дейли бийст“. Четете повече в clubz.bg 


image0 (9K)