Френски и старозагорски ученици- партньори за създаване на екопътека „Бедечка“

Днес в ГПЧЕ „Ромен Ролан“- Стара Загора се проведе официална среща на партньори от Франция и България по екологичен проект за облагородяване на местността около река Бедечка.

В зала „Америка за България“ на Езиковата гимназия се събраха старозагорски ученици, участващи в екоклуб „Приятели на водата“, представители на специалния клас по екология от френското училище LEGTA, Obernai, и техният партньор ТД „Сърнена гора“- Стара Загора, представен от секретаря на дружеството Ваня Петкова. Всички те са обединени от идеята да се направи екопътека в местността около река Бедечка. Специален гост на събитието беше Петя Чавдарова, началник отдел „Образование“ в община Стара Загора.

ezikova-9Група ученици, облечени в костюми с фолклорни мотиви, поздрави гостите с бързо и красиво българско хоро, след като Директорът на гимназията г-жа Теодора Николова приветства всички на френски език.

ezikova-1

Преподавателката Райна Джогова е ръководител на екоклуба в гимназията и инициатор на мероприятието. Тя разказа на гостите от Франция историята на училището, представена с интересна презентация. След това запозна аудиторията с работата на клуба, създаден през 2003 година, с двата основни национални проекта, по които са работили и с участието им на международни форуми. Тяхна основна цел е облагородяването на парк „Бедечка“. Всичко започва с късометражния филм „Тъжната съдба на една река“, направен от тогавашните ученици, участници в екоклуба. След представянето му на 9-ия Младежки воден парламент в Нижни Новгород, ентусиазмът на възпитаниците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ запалва искрата и те се впускат в многообразни дейности като почистване на района около реката, установяват контакт с Община Стара Загора, както и с единомишлениците си то френското ezikova-3училище LEGTA, Obernai, които идват на стаж в Стара Загора и подпомагат финансово осъществяването на проектите. Резултат от дългогодишното сътрудничество между двете училища са: изграждането на чешма край река Бедечка, укрепване и обезопасяване на металния мост над реката, разработването на информационната табела „Малкият свят на Бедечка“.

Райна Джогова отчете, че до момента, за настоящия проект са закупени къщички за птици и прилепи, като с остатъка от средствата ще се направят кътове за наблюдение, в които ще се изготвят информационни табели.

Да се направи екопътека в парк „Бедечка“ е голям и доста скъп проект, не по силите само на 2 групи ученици и едно училище, каза г-жа Джогова. Затова сме особено благодарни на Община Стара Загора, която ни подкрепя, както и на нашите партньори от Туристическото дружество. Така също във финансирането се включват и бивши ученици на гимназията и родители.

ezikova-10От своя страна Ваня Петкова, от името на туристите в Дружеството увери присъстващите с думите: “ Нека заедно да случим нещата! Горда съм, че сме ваши партньори и искам да знаете, че винаги можете да разчитате на нашата помощ!“ Секретарят на ТД „Сърнена гора“ спомена, че в Дружеството се обсъжда един голям проект да се направи екопътека, опасваща цяла Стара Загора, която да се ползва от повече хора.

Френските ученици и преподаватели ще продължат посещението по специална програма.


image0 (9K)