Френски епидемиолог: Първите три месеца на 2021 г. ще бъдат мъчителни

„Първите три месеца на 2021 г. ще бъдат мъчителни, защото зимата ще бъде в разгара си, без да можем да усетим на колективно ниво очакваните ползи от ваксинацията“, която започва в края на декември. Това казва френският епидемиолог Арно Фонтане от Института „Пастьор“ в интервю за „Журнал дьо диманш“. Той е член на Научния съвет, който съветва френското правителството в борбата срещу коронавируса. Според него, „когато уязвимите хора, една трета от населението, бъдат ваксинирани, вероятно в края на първото тримесечие на годината, натискът ще намалее“.

Д-р Фонтане изключва всякакво преразглеждане на мерките в борбата срещу пандемията преди средата на януари, заради периода между заразяването и евентуалната хоспитализация. „Резултатите от този високорисков период не могат да бъдат получени преди средата на януари“, казва епидемиологът.

Той също така се връща към изследването, наречено ComCor, проведено в края на октомври – началото на ноември във Франция, относно ролята на ресторантите и баровете в заразяването. „Най-важният резултат е, че почти половината от заразените (44%) познават човека, който им е предал вируса“, каза проф. Фонтане.

Проучването потвърждава също, че семейните и приятелски събирания играят основна роля в предаването на вируса и особено обедите и вечерите.

Гласове

 


image0 (9K)