Френският сериал „Свидетелите“ – мрачна и увлекателна мистерия, с премиера за България

Льо Трепор, Горна Нормандия. Общо шест гроба са осквернени, а мъртвите тела са преместени в празни къщи в предградията. Всеки път ритуалът е един и същ – жена, мъж и тийнейджър, които не са се познавали приживе, биват „аранжирани“ така, че да наподобяват съвременното, отчуждено семейство. В една от къщите, следовател Сандра Уинклер и колегите ѝ, откриват снимка на бившия полицай Пол Мезонньов. Истинска легенда в района на Лил, Мезонньов е пенсиониран заради лични проблеми и живее сам с духовете на миналото си. След неуспешен опит за самоубийство, той прекарва две седмици в кома, което добавя още въпросителни към надеждността му, но Сандра Уинклер трябва да му се довери ако иска да разбере кой реди ужасяващите сцени.

Френската драма се състои от шест епизода и още с интригуващото начало, сценаристите започват да заплитат методично една мрачна и увлекателна мистерия. Силното напрежение се усеща от началото до края и е допълнително подсилено от неочакваните обрати в сюжетната линия. Режисурата е стилна и носи осезателна атмосфера. „Свидетелите“ е изцяло повлиян от Нордик ноара – от решителната, комплексна, главна женска роля до синьо-сивия колорит на пейзажа.

Сериалът се е възползвал и чисто кинематографично от градчето Льо Трепор, особено в сцените с въжения влак, който отвежда жителите от най-ниската до най-високата точка на града, през тунели и надвиснали скали. По всички параграфи едно уникално туристическо изживяване, но след като видите филма е твърде вероятно да се подвоумите преди да се качите…

От 29 март, всяка сряда от 21:50 по AXN!


image0 (9K)