Франция удължи извънредното положение до 24 юли

Франция реши да удължи извънредното положение, наложено с цел борба с пандемията на коронавирус, с още два месеца – до 24 юли, заяви здравният министър Оливие Веран.

В предложение, което ще бъде внесено в парламента в понеделник, се казва, че евентуално премахване на извънредното положение, обявено на 24 март, ще бъде преждевременно и има риск от нов пик.

Извънредното положение в страната е създадено, така че да даде правна рамка на мерките, предприети от правителството за борба с пандемията и подкрепа на предприятията, силно засегнати от икономическото забавяне.

Повече от 24 500 души са загинали от болестта Covid-19 досега във Франция. Страната се готви да облекчи ограниченията на 11 май, като става дума за ограничението да се излиза от домовете, което бе наложено на 17 март.

В обръщение за Международния ден на труда в петък, френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането от ограниченията хората да си стоят вкъщи няма да означава връщане към „нормалния живот“.

„Ще има възстановяване, което ще трябва да се реорганизира“, каза Макрон и допълни: „Ще има няколко фази и 11 май ще бъде една от тях.“


image0 (9K)