Франция удължава извънредното положение до 1 април 2021 година

Националното събрание, долната камара на френския парламент, прие на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари, предаде Франс прес.

Това стана в поредния ден на нов рекорд на броя на новите случаи на коронавирус във Франция за едно денонощие, напомни Ройтерс.

Мярката бе подкрепена от 71 депутати при 35 против. Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в сряда, а ще бъде одобрен окончателно от Националното събрание, което се очаква в началото на следващия месец.

Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде приета със закон, отбелязва АФП.

Проектът предвижда възможности за продължаване на ограничения до 1 април. Този период обхваща регионалните и местните избори във Франция, ако не бъдат отложени – деликатен въпрос в страната, отбелязва още АФП.

Вчера френските здравни власти обявиха за трети пореден ден рекорд на новите случаи на коронавирус в страната – над 45 хиляди (45 422), предаде Ройтерс. С това общият брой на регистрираните заразени във Франция доближава 1,1 милиона (1 086 497).

138 човека са починали в страната от коронавирусна инфекция за изминалите 24 часа. Смъртните случаи във Франция вече са 34 646.

ГЪРЦИЯ

Гърция съобщи днес за 935 инфекции с коронавирус – нов дневен рекорд – в момент, когато влизат в сила нови мерки за справяне с пандемията във високорисковите региони, предаде Ройтерс. От вчера в Гърция са в сила по-строги правила, включително носене на маски на открито.

Карантини вече бяха наложени в два региона в северната част на страната – Козани и Кастория.

В Гърция, където се регистрираха значително по-малък брой инфекции от повечето страни в Европа, новите случаи се увеличиха в началото на октомври, коментира Ройтерс.

УКРАЙНА

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че се инфектирал в навечерието на местните избори тази неделя, на които се бори за нов мандат.

Само за ден в Украйна бяха регистрирани рекордните 7000 заразени. На този фон близо 29 млн. украинци са призовани днес да избират кметове и общински съветници.

САЩ

Марк Шорт, шефът на кабинета на американския вицепрезидент Майк Пенс, е дал вчера положителна проба за коронавирус, предаде Франс прес. Той е поставен под карантина, каза негов говорител. Вицепрезидентът Пенс и съпругата му са дали отрицателни проби и са в добро здраве, добави той.

Така десет дни преди изборите в САЩ, Марк Шорт става поредният сътрудник в правителството на Доналд Тръмп, заразил се с вируса.

СЕГА

 


image0 (9K)