Франция също разследва данните от китайското приложение ТикТок

Разследване срещу действията на социалната мрежа бяха започнати още от ЕС, Нидерландия и САЩ

Френският независим регулатор за защита на личните данни CNIL обяви, че започва разследване срещу ТикТок. Проверката е започнала след подаден през май сигнал срещу социалната платформа, притежавана от китайската компания “БайтДенс” (ByteDance), съобщи Ройтерс.

“CNIL започва разследване на уебсайта tiktok.com и приложението ТikTok“, заявиха от регулатора. В отговор от ТикТок заявиха, че съдействат в хора на проверката, както и че защитата на данните и сигурността на потребителите им е основен приоритет.

Разследването засяга обема на информация, който потребителите предоставят на социалната платформа, възможността им да упражняват правата си, потокът на данни, излизащ от ЕС, както и защитата на непълнолетните.

Освен във Франция и ЕС Действията на ТикТок станаха обект на разследване още в Нидерландия и САЩ. Преди седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че е готов да издаде заповед, с която социална мрежа да бъде забранена на територията на страната. Според Вашингтон ТикТок представлява заплаха за националната сигурност.

В САЩ полулярната основно сред тийнейджъри платформа е в процес на продажба на “Майкрософт”. От технологичния гигант си съдействат с Белия дом и правят всичко възможно да завършат сделката до средата на септември, като в същото време гарантират, че китайската компания няма да използва и контролира данните на американските потребители занапред.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)