Франция спечели световната титла

Франция е новият световен шампион! „Петлите“ победиха с 4:2 Хърватия и така спечелиха втората си титла в 21-ия Мондиал. Попаденията за паметния успех бяха дело на Марио Манджукич, който си отбеляза автогол, Антоан Гризман, Пол Погба и Килиан Мбапе. За „шахматистите“, които написаха история с класирането си за решителния мач на „Лужники“ в Москва, реализираха Иван Перишич и Манджукич, който така отбеляза и в двете врати.

[ad id=“225664″]

Хърватите осъществиха превес в началните минути на срещата, като опасни центрирания на Перешич не намериха своя адресант. Французите изравниха притежанието на топката и проведоха опасна атака чрез М’Бапе, но младокът не намери свой съотборник, който да завърши офанзивата, в противниковото наказателно поле.

Франция поведе в резултата в 19-ата минута. След изпълнен пряк свободен удар гризман отправи топка пред вратата на „ватрените“ и в борбата във въздуха Манджукич игра с топката, но я насочи във собствената си врата. Имаше съмнения за засада на Пол Погба, който влияеше на играта, но положението беше подминато от ВАР и страничния рефер.

Хърватия погледна по-смело към вратата на съперника и 10 минути по-късно изравни резултата. След заучено изпълнение на пряк свободен удар топката стигна до Перешич, който от границата на наказателното поле прати топката във вратата на Юго Лорис за 1:1.

[ad id=“263680″]

В 35-ата минута ВАР влезна в употреба след изпълнен корнер от „петлите“. Матюиди отклони топката и тя се удари в ръката на Перешич в наказателното си поле. Реферът Нестор Питана отсъди дузпа в полза на Франция и тя беше реализирана от Антоан Гризман.

Хърватия атакуваше по-настървено след гола на противника. „Ватрените“ стигаха до френската врата, но не успяваха да я застрашат сериозно. Неточен удар на Дамагой Вида с глава в заключителните мигове на първата част беше всичко по-интересно преди почивката.

Второто полувреме започна с опасен удар на Анте Ребич към вратата на Лорис, но капитанът на Франция отрази изстрела. Хърватия се задържаше в половината на своя съперник, а „петлите“ контраатакуваха. Именно след контраофанзива М’Бапе се откъсна от хърватската защита и стреля, но Субашич затвори вратата си и спаси.

В 58-ата минута Пол Погба отбеляза трето попадение за Франция. След добра атака М’Бапе центрира към точката на дузпата, където Гризман овладя топката и подаде на Погба. Халфът на Манчестър Юнайтед стреля, кълбото се отби от защитник на Хърватия и се върна в Погба, който при втория си опит не остави шанс на Субашич. 3:1 за Франция.

[ad id=“236993″]

В 65-ата минута „петлите“ вкараха и четвърти гол във вратата на „ватрените“. След добра солова акция на Люка Ернандес, М’Бапе получи топката на границата на наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл на вратата пазена от Субашич и деморализира хърватите. 4-1 за футболистите на Дидие Дешан.

3 минути по-късно Лорис подходи несериозно с върната към него топка. Опита се да премине покрай връхлитащия Манджукич, но нападателя на Ювентус подложи крак и прати топката във вратата на Франция, за да вкара второ попадение във вратата на „петлите“.

До края на мача хърватските футболисти натиснаха своя съперник, но не стигнаха до по-опасни ситуации с изключение на няколко удара на Ракитич, който стреля извън целта.

Така Франция победи Хърватия с 4:2 и спечели втората си Световна титла.


image0 (9K)