Франция и Хърватия ще определят новия световен шампион по футбол

Финалът на Световното първенство дойде  и той  противопоставя Франция и Хърватия. Двете страни стигнаха до него след общо 21 отбелязани попадения и без поражение в целия турнир. Мачът на стадион „Лужники“ в Москва започва точно от 18:00 и ще може да го гледате по БНТ1 и БНТ HD.

Балканците са класен отбор, но със сигурност никой не предполагаше, че ще са на финал. Те не претърпяха нито една загуба в груповата фаза, където компания им правеха Аржентина, Нигерия и Исландия. „Шахматистите“ победиха категорично и без проблем нигерийците в първия си мач, отнесоха Меси и Аржентина с 3:0 и показаха колко класни резерви имат срещу отбора на Исландия, който бе сразен с 2:1.

[ad id=“225664″]

Французите тръгнаха с големи очаквания и целта да спечелят Световната титла. Те сега са на финал, но започнаха с колеблива игра в първите си два мача на Мондиала и само късметът им помогна да вземат трите точки срещу Австралия, а срещу Перу не демонстрираха очакваната доминация и победиха минимално. В последния си двубой от груповата фаза момчетата на Дидие Дешан направиха бездушно равенство с Дания, но това беше достатъчно да се класират за елиминициите.

Хърватите започнаха елиминациите именно срещу последния съперник на „петлите“ от групите – Дания. И двата отбора отбелязаха рано в този мач, но се стигна до дузпи, в които балканците триумфираха. В следващия си мач момчетата на Златко Далич играха драматични 120 минути срещу домакините от Русия и отново победиха с дузпи. Силите им стигнаха и за нови продължения на полуфинала с Англия, където Марио Манджукич беше герой, за да прати Хърватия на финал.

[ad id=“263680″]

Французите, загърбили колебливата си игра от груповата фаза, победиха Аржентина на 1/8-финал в мач с 7 гола и три смени на водача в резултата – 4:3 за „петлите“. На пътя им се изпречи коравият тим на Уругвай, но те го преодоляха със стабилни изяви и 2:0 гола в своя полза. Футболистите на Дидие Дешан изиграха един от най-силните си мачове в дефанзивен план срещу Белгия и с минимален успех се класираха за финала.

Двата отбора излизат твърдо решени да дадат всияко от себе си на финала. Французите са фаворити, като се има предвид индивидуалните изпълнители и фактът, че хърватите са „маратонците“ на това световно първенство, като са изиграли всеки един мач от елиминационната фаза минимум до 120-ата минута. „Ватрените“ обаче са на крилете на еуфорията и ще направят всичко възможно, за да станат първата балканска страна със Световна титла.

Очаква се двамата треньори да заложат на същите състави от полуфиналите. В отборите няма големи отсъстващи, като Джибрил Сидибе е единственият с по-съмнително здравословно състояние от тима на французите.

Преди тази среща Хърватия още няма победа срещу Франция. Отборите са завършили наравно в два от случаите, а „петлите“ са печелили три пъти, като единият е преди 20 години на домашния си Мондиал с резултат 2:1 на полуфинал. Трябва да се има предвид, че Хърватия играе като самостоятелна държава едва от 1991 г.


image0 (9K)