Франция е блокирана от голяма стачка, има отменени полети

Франция днес е блокирана поради мащабна стачка срещу реформите на президента Еманюел Макрон.

[ad id=“225664″]

Трудовият протест засяга железопътния и въздушния транспорт, метрото, както и редица обществени услуги. Предвидено е да са проведат над 140 демонстрации.

[ad id=“263680″]
Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) очаква да се движат 40% от високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV), 25% от влаковете на средни дистанции „Ентерсите“ (Intercitе) и 50% от регионалните влакове ТЕР (TER). Вече са отменени четири влака „Евростар“ (Eurostar).

[ad id=“237001″]

Железничарите стачкуват срещу реформата, с която се премахва правото на пожизнена работа в сектора. Тази привилегия няма да важи само за новите служители и работници в железопътната компания.

Общественият оператор на парижкото метро Ер А Те Пе (RATP) и някои линии в предградията също са засегнати от стачката.

[ad id=“238430″]
Планирана е отмяна на 30 процента от полетите на парижките летища „Роаси“ и „Орли“, както и на малко по-отдалеченото летище „Бове“.

Стачкуват и във френските училищата, детските градини, библиотеките, общественото радио и телевизия.

[ad id=“218001″]

Реформата на Макрон предвижда официално да се „смекчи“ статутът на държавен служител. Френският президент иска да се улесни по-масовото използване на назначения на срочни договори, както и план за колективно доброволно напускане, което досега беше табу в сектора.

Целта е да бъдат съкратени 120 000 работни места от общо 5.64 милиона държавни служители във Франция. Макрон се надява, че така ще бъде намален бюджетният дефицит на страната под 3% от БВП, което е изискване на Европейския съюз.


image0 (9K)