Фотограф преследва, снима и напада жени в София

Млад мъж преследва и снима жени в столицата, против тяхното желание вече години наред. Напоследък наглият фотограф налитал и на бой. Той избирал оживени места в близост до спирки на градския транспорт и набелязвал там своите жертви. Ако те откажат да бъдат снимани, той ги нападал и удрял, съобщи bTV. Броят на нападнатите момичета е неизвестен. Местата на нападения – различни.

„На спирката на Попа, той се изпречи пред мен и ме снима. Когато поисках обяснение какво прави и пожелах той да изтрие снимката, той мълчеше през цялото време. Налетя на бой. Удари ме и ме нарита. При което аз се уплаших и реших да избягам”, разказва една от жертвите.

„Мъжете наоколо останаха напълно безучастни. Аз бях единствената, която се притече на помощ. Отнесох един лакът в лицето”.

Как изглежда агресивният „фотограф”? „Не много висок – около 1,75 , слаб, спретнат вид, матова кожа, тъмна коса и набола брада”.

[ad id=“225664″]

Сниманите без тяхното съгласиуе се страхуват за безопасността си, защото не са ясни неговите мотиви. Преди 2 години засичат агресивен фотограф и го задържат. Тогава от 134 СОУ подават сигнал в полицията, който е придружен с показанията на няколко ученички. Разследващите изземват камерата и лаптопа му. Снимките, които откриват там, не са порнографски, заради което и го пускат. А изстъпленията на фотографа продължават и стават все по-агресивни.

От МВР не коментират случая, тъй като нямало официално подадени сигнали в последните години. Оттам допълниха, че снимането не е престъпление и не могат да вземат отношение.

Юристите обаче са категорични – независимо от празнотата в законодателството, снимането без позволение и причина е нарушаване на личното пространство.

„Едно тенденциозно и нарочно снимане на хора би могло да представлява нещо като тормоз и е противоправно. Ние нямаме една обща уредба на понятието тормоз.“ Тормозът“ се прилага само по отношение на Закона за защита от дискриминация”, коментира адв. Александър Кашъмов, цитиран от bTV.

Той съветва жертвите да си търсят правата по два пътя – единият е свързан със защитата на неприкосновеността, а другият е по линия на нерегламентираното събиране на лични данни.

Източник: dir.bg


image0 (9K)