Фондация ще подкрепя децата, наречени с имена Кубрат, Алцек, Тервел, Аспарух и Вълчан

Активистите от Фондация „Въздигане“ обявиха, че ще оставят своя принос за съхраняването на българския дух и култура. Една такава стъпка е като подкрепят хората, които искат да кръстят детето си с българско име. Петима ентусиасти ще подкрепят пет имена – Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел и Вълчан.

За всеки родител, който е кръстил детето си с едно от тези имена, Фондацията е оставила контакт (vazdigane.bg), където да бъде изпратена снимка на свидетелството на раждане на детето.Темата за българските имена предизвика дискусия и постави въпроса: Завръща ли се тенденцията родителите да кръщават децата си с български имена и защо някои решават да използват чуждите?

„През последните години провеждахме проучване за модата на имената на новородените деца и има две тенденции – старото продължава да е все така актуално, а от друга страна се използват и новите имена. И двете тенденции се конкурират, но българските имена не се губят! Огромна част от децата носят български имена“, каза гл. ас. д-р Мая Влахова от Института по български език към БАН пред Bulgaria ON AIR.

„Идеята ни е да насочим вниманието към българските имена. Чрез името си всяко дете може да получи шанс, името може да даде вяра на детето“, смята Ивелин Михайлов от Фондация „Въздигане“.

 


image0 (9K)