Фондация за спасяване на паметника на Бузлуджа обяви две места за доброволци

Арх. Дора Иванова съобщи за Радио Стара Загора, че Фондация „Проект Бузлуджа“ обявява две места за доброволци – инициативни хора, готови да се включат в дейностите по опазване и реконструкция на паметника и да работят за каузата Бузлуджа.

Камъче по камъче са събрани над 150 касетки от разпадащите се мозайки, които ще бъдат съхранени за бъдещо ползване.

Много от интересуващите се от паметника питат „Защо мозайките преди покрива?“
Отговорът е, че до момента, в който започне работа по покрива, няма да има мозайки за спасяване. Те се разпадат много бързо и се нуждаят от спешно укрепване.

„40 процента от съществуващата мозайка може да падне всеки момент. Целта на проекта е не възстановяване на липсващи, а стабилизиране на съществуващите застрашени участъци.“ разясни проф. Томас Дамцл, ръководител на катедра Реставрация към Техническия университет в Мюнхен.

18 реставратори от Гърция, Германия, Швейцария и България ще работят от 14-и до 30-и септември по стабилизирането на мозайките.

Арх. Иванова допълни, че до началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им. Амбицията на екипа на Фондация „Проект Бузлуджа“ е като следващ етап от изпълнението на Плана за опазване и управление на паметника да бъде поставен временен покрив, за да се съхрани конструкцията на сградата.


image0 (9K)