Флагът на НАТО беше издигнат в Македония

Флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на македонското правителство в Скопие.

След гръцкия и парламентът на Словения ратифицира протокола за членството на Република Македония в НАТО. В четвъртък се очаква документът да бъде ратифициран и от албанския парламент.

След като Скопие получи вербална нота от Атина, че Преспанското споразумение и протоколът за членство в НАТО са ратифицирани, както и след като бъдат изпълнени всички условия за влизане в сила на конституционните промени, държавата официално ще започне да употребява новото наименование – Република Северна Македония.

Датата за влизане на конституционните промени в сила ще бъде публикувана в македонския Държавен вестник. След това Северна Македония и Гърция ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да го информират за датата, на която споразумението, с което се слага край на десетилетния спор между двете страни, ще влезе в сила. После министерството на външните работи в Скопие ще информира всички членки на ООН и международните организации за промяната в името.

В момента тече подготовка за влизането на новото име на Македония в сила. Всички надписи на граничните пунктове, държавните институции, дипломатическите и консулските служби ще бъдат сменени с нови, с името Северна Македония.

Старият надпис „Правителство на Република Македония“ вече е свален от сградата, за да бъде заменен с нов.


image0 (9K)