Фирмите за събирания на дългове ще вземат от българите над 2 милиарда

Най-бедните българи, които едвам свързват двата края, си имат нов душманин – фирмите за събиране на дългове. Техни „клиенти“ са и голяма част от малките фирми. Т.нар. „колектори“ са търговски дружества, някои чуждестранни, като очакването им тази година е да засмучат над 2 милиарда лева от български длъжници. 

[ad id=“263680″]

Досега на терена на дълговете и на ужилените длъжници е активен единствено омбудсманът Мая Манолова. Тя респектира успешно частните съдебни изпълнители, а наскоро обяви, че т.нар. „колектори“ не трябва да имат право да събират задължения към монополистите – разбирай „Топлофикация“ и електроразпределителните дружества. Остават обаче банките, които се очаква да прехвърлят на събирачите на лоши кредити само тази година над 2 милиарда лева. Колекторските фирми традиционно привличат и дълговете към мобилните оператори и нароилите се дружества за бързи кредити. Това обикновено става чрез изкупуване на дълговете на съответното дружество или банка на по-ниска цена и притискане на длъжниците – граждани и обикновени фирми, не само да погасят задължението си в пълен обем, но и допълнително да бъдат натоварени с хонорари за юристи, които често пъти надхвърлят дълга десетки пъти. Така на практика се трупат огромни печалби на гърба на хората – един път чрез купуването на дългове на много ниска стойност, и втори път – чрез завишени възнаграждения. И това не е всичко, защото действията на колекторските фирми са свързани и с психологически тормоз, който трудно може да бъде оценен. Практика е първо да се пишат писма до конкретния длъжник, после следва и телефонен натиск, и то без никакъв регламент – пострадали споделят, че получават телефонни обаждания денонощно, включително и в почивните дни. След телефонния терор идват и посещенията без предупреждение по домовете или в офисите на длъжниците. Така тормозът се превръща в системен, заплахите и обидите пред семейството и колегите – в правило, а понякога следва и физическа разправа.

[ad id=“225664″]

Ако все пак събирачите на дългове попаднат на хора, които си знаят правата и им отговорят, че не дължат, защото са платили или вземането е погасено по давност, както и че не съществува никакво законно право да бъдат притеснявани, тогава колекторите прибягват до втория сценарий – да се опитат през съда да натоварят гражданите с тлъсти хонорари. След случаите на хвърлени бомби в домове на длъжници, както и заради безобразията и издевателствата над хората, наскоро в Русия беше приет специален закона, който да озапти развихрилите се мутри.

http://BNews.bg


image0 (9K)