Фирма „ДЗУ“ с нов управителен съвет

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 74, 1990 г.

ВЪВ ФИРМА „ДЗУ” 

НОВ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

След депозирането на оставката на управителния съвет на фирма „ДЗУ” – Стара Загора, по желание на стачниците от Завода за информационни носители на 11 септември т. г. бе свикано събрание на пълномощниците на трудовите колективи от всички поделения на фирмата.

Генералният директор Атанас Атанасов даде отчет за работата на ръководството и състоянието на фирмата. В огромното количество информация се откроиха основните проблеми на „ДЗУ”: неизпълнение на плановите задачи и на договорите за износ, необходимост от съкращаване на работна ръка, неизплатени данъци и кредити. Пълномощниците изразиха недоверие към ръководството и очертаха някои проекти за бъдещето на „ДЗУ”. Трети месец работи и финансова комисия, която е установила немалко нарушения, но сред тях няма констатирани действия на ръководни длъжностни лица с цел лично обогатяване.

Бе прочетено обръщение от Координационния съвет на Общинския синдикален съюз – Стара Загора, до събранието на пълномощните да приеме колективната оставка на управителния съвет на „ДЗУ”. Управителният съвет мотивира оставката си, депозирана на 17 август 1990 г. и изпратена до Великото народно събрание, до председателя на републиката и до председателя на Министерския съвет. Събранието прие отчета на управителния съвет и задължи новия съвет да създаде стабилизационна комисия за разглеждане на производствените проблеми в Завода за магнитни глави – Разлог. Новият управителен съвет бе задължен да поиска данъчни облекчения за фирмата и гласува апел към стачния комитет да прекрати стачката.

С тайно гласуване бе избран нов контролен съвет и нов управителен съвет, в който влезе и генералният директор Атанас Атанасов.

Ваня ГЕОРГИЕВА


image0 (9K)