Финансовият министър на Нидерландия: Не проявихме съчувствие към Еврпа

Нидерландският министър на финансите Вопке Хукстра се отрече от неотдавнашно свое изказване за готовността на страната му да участва в европейски програми за подпомагане на страни, тежко ударени от коронавируса. Той заяви вчера, че думите му очевидно са показали твърде малко състрадание, предаде „Ройтерс“, четем в „Дневник“

В интервю за Ер Те Ел министърът призна, че коментарите, които той и премиерът Марк Рюте са направили във видеоконференции миналата седмица, се били приети лошо.

И Нидерландия, и Германия са против дълговото споделяне на европейско равнище, но нидерландците бяха особено критикувани от испанските и италианските политици за това, че не са склонни да приемат безусловно използване на Европейския стабилизационен механизъм в борбата с последиците от коронавируса.

Хукстра отбеляза, че страната му е готова да обсъди участие с „повече от справедливия си дял“ от „нови пари“ в някакъв вид европейска програма за подкрепа. Той обаче повтори, че Нидерландия се противопоставя на споделяне на дълг на европейско равнище.

 


image0 (9K)