Финансистът Ангарски: От партията ми казаха да ида на митинга при „Александър Невски“

Според бившия служебен министър протестите през 1989 г. са били режисирани лично от Тодор Живков, което мнозина биха подложили на съмнение предвид реакцията на Живков по време на пленума, който го „освободи“.

[ad id=“225664″]

„Целият преход е мит, в политиката е най-големият мит – как стана преминаването от социализъм към капитализъм. Някои казват, че е било на 10 ноември, аз казвам, че не е тогава. Процесът тръгна с новия икономически механизъм и Указ 56 – тогава се замениха вноските в бюджета с данъци и нови регулации. Създадоха се фирми и тръгнаха парите за чужбина.“ Това заяви в ефира на бТВ доц. Красимир Ангарски, бивш служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски, отговарящ за въвеждането на валутния борд.

За изтичането на пари към чужбина той каза: „Не е мит. Те си регистрираха представителствата и парите останаха там. Когато правихме Закона за данъчната администрация, аз бях направил глава за Данъчна полиция. Като влезе в Народното събрание, се каза „За първоначалното натрупване на капитала, няма да има строг режим”. До ден днешен няма Данъчна полиция, няма Финансова полиция, няма Финансов съд, затова делата се точат и няма осъдени за неплатени данъци“, твърди доц. Ангарски.

Запитан мит ли е, че свалянето на системата е дошло от опозицията, Ангарски отговаря: „Да, това е почти сигурно, защото аз работя с факти и документи. В деня на големия митинг, на мен ми се обадиха от Партийния комитет на БКП и ми казаха да отида на митинга. Там видях Спасов, Тренчев, Желю Желев и всичките викаха „Долу БКП”. Авторите на този сценарии не могат да се определят. Предполагам, че политическият замисъл е на Тодор Живков, защото новият икономически механизъм беше по негово време. Той се спаси доста добре, нямам впечатление, че е пострадал, защото имаше много по-тежки случаи.“

[ad id=“263680″]

„Правителството на Луканов обяви мораториум, не се правеха реформи. Не че днес се правят, но тогава реформите бяха спрели и губещите предприятия нямаше кой да ги финансира – „Кремиковци”, „Стомана-Перник”, имаха страхотни задължения, а никой не смееше да ги затвори. Валутният борд не може сам по себе си да оправи държавата. Всички бяха против, защото бордове се слагат в държави, където няма централни банки, а тук имахме всичко“, разказва финансистът как е бил въведен валутният борд.

Запитан защо българска делегация е отишла при емира на Кувейт, той разказва: „Отидохме да се молим за танкери, нямаше нефт за „Нефтохим”. Оказа се, че техният бюджет се формира на база продажби на нефт и не могат да го нарушават. На тази среща нефт не ни дадоха, но ни дадоха 40 млн. долара.

[ad id=“236993″]

„Реформите спряха на втората година от управлението на Иван Костов. Ние бяхме направили програма, тя беше изпълнена. Следващата програма беше подписана с Фонда и на втората година правителството на Костов си помислиха, че ще управляват вечно, българските политици са така. Тогава не можахме да стигнем до секторите образование, здравеопазване, От тогава до сега – 20 години се сменяват министри, прави се програма, но няма реформа“, казва още Красимир Ангарски.

Той обясни защо политиците се страхуват да правят реформи така: „Да, всички реформи са свързани с жертви, политиката в здравеопазването винаги е била погрешна.“

Финансистът критикува съществуването на над 400 болници. Според него преди години били 200, което също било много. Освен това те се ръководели неефективно.

[ad id=“218548″]

„Резерв за повишаване на доходите той вижда в съкращаването на администрацията. Сега е повече, отколкото по времето на социализма, когато населението на страната било с почти три милиона повече“, посочи Ангарски.


image0 (9K)