Финалът на състезанието по български език в Стара Загора (СНИМКИ)

За пръв път в Стара Загора се проведе общинският кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. То се състоя в Шесто основно училище „Свети Никола“.

Победителите от училищните състезания в VI ОУ „Свети Никола“, ОУ „Георги Райчев“, ОУ „Кирил Христов“, XII ОУ „Стефан Караджа“, XI ОУ „Николай Лилиев“ и СУ „Васил Левски“ участваха в общинския кръг. Участниците (по двама от училище) бяха разделени в две възрастови групи – IV – V клас и VI – VII клас.

В залата дойдоха и преподаватели по български език от училищата в Стара Загора, които с нескрит интерес следяха изявите на възпитаниците си.

В първия кръг учениците спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора. За правилни отговори следяха дикторите и оценители Антоанета Христова и Милена Трифонова.

Във втория кръг участниците трябваше да открият липсваща дума в изречение и да кажат нейни синоними.

„Тук сме, за да се забавляваме и да покажем огромни знания по български език“, каза водещата Йорданка Мирчева, преподавател в Шесто основно училище.

„В навечерието на най-светлия празник – 24 чай Дена на българската просвета и култура и на славянската писменост, на учениците успех, а на учителите здраве, много усмивки и ползотворни дни до края на учебната година“, пожела Дарина Гайдарова, директор на училището домакин.

Първи кръг започна със спелуване на думи, всеки допуснал грешка, отпадаше от надпреварата. Във втория кръг, до който достигнаха по двама състезатели от двете възрастови групи, търсенето на синоними затрудни участниците.

В първата възрастова група победата грабна Мария Добрева, ученичка в пети клас в Основно училище „Кирил Христов“,

а във втора надделя Дея Росенова, седмокласничка от Шесто основно училище „Свети Никола“.

Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора награди победителите. „Искам да поздравя колегите, които са насърчили учениците да участват в това състезание. Виждаме, че е необходимо да се работи в тази посока. Четенето от компютър, таблет или телефон не предполага знания. Нека да има повече подобни състезания, защото това създава нагласи и стимулира“, каза Сотирова. Тя поздрави учителите с настъпващия празник и им пожела да отстояват позициите си, защото на тях се разчита за образованието и възпитанието на младото поколение.

Награди от Община Стара Загора и грамоти получиха всички участници в състезанието.


image0 (9K)