Филип Хамънд подаде оставка като финансов министър на Великобритания

Филип Хамънд изпълни обещанието си и подаде оставка от поста финансов министър на Великобритания, преди Борис Джонсън да влезе на „Даунинг стрийт“ №10, предават BBC и Агенция „Фокус“.

По-рано Хамънд, който е отявен противник на Брекзит без сделка, заяви, че новият премиер трябва да бъде свободен да избере финансов министър „който е напълно отдаден на неговата политическа позиция“.

В официалното си писмо до вече бившия премиер Тереза Мей, Хамънд пише, че „въпреки несигурността, създадена от наразрешения проблем Брекзит, ние успяхме да постигнем забележителен успех при възстановяването на обществените финанси и подготовката на британската икономика за предстоящите възможности“.

По-рано в сряда Тереза Мей завърши последното си парламентарно заседание, оглавено от нея в ролята й на министър-председател, след което ще бъде приета от кралицата в Бъкинганския дворец, където официално ще й представи своята оставка.

В последното си обръщение пред парламента след оставката си от премиерския пост, Тереза Мей обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си на депутат от Камарата на общините.

„След изпълняване на задълженията си ще имам аудиенция при кралица Елизабет II, след това ще продължа работата си в камарата в качеството си на обикновен депутат“, поясни Мей в хода на последната си премиерска сесия.


image0 (9K)